Bouwbarometer
De bouwbarometer van Bouwunie meet 4 keer per jaar het socio-economisch klimaat in de bouw snel en objectief. Het is dé conjunctuurindicator voor de Vlaamse bouwondernemers.
De bouwbarometer: wat is dat?
Actuele informatie over de stand van zaken in de economie en in de bedrijfstak is voor bedrijven van groot belang voor het formuleren van het ondernemingsbeleid op korte en lange termijn.
Dat geldt ook voor bouwondernemingen. Zij worden geconfronteerd met structurele ontwikkelingen in de economie, met de ups en downs van de conjunctuur en met seizoensfluctuaties.
Signaal
Bouwunie heeft het initiatief genomen om voor de bouwsector te komen tot een signaliseringssysteem waarmee het socio-economisch klimaat in de bouw snel en objectief kan worden gemeten. In dat kader is beslist om een online-enquête te organiseren onder de bouwbedrijven.
Het onderzoek wordt op kwartaalbasis uitgevoerd. Door analyse van de verschillen in antwoorden van altijd dezelfde vragen op regelmatige tijdstippen wordt snel een indruk verkregen van de richting waarin de sector zich op socio-economisch vlak beweegt.
Vast panel
De online enquête wordt vier maal per jaar (maart, juni, september, december) afgenomen. Aan een panel van Vlaamse bouwbedrijven, proportioneel samengesteld volgens geografische ligging, aantal personeelsleden en sector, wordt gevraagd de voorafgaande werkperiode te evalueren, de gevolgen voor de toekomst te geven en de verwachtingen naar de volgende periode toe te omschrijven.
Voor onze bevragingen maken we gebruik van de enquêtetool Medallia Agile Research
De Bouwunie-bouwbarometer is dus gebaseerd op een kwalitatieve enquête. De basis zijn een zevental hoofdvragen die slaan op het werkvolume, de winst van de onderneming, het prijspeil, de tewerkstelling, probleembetalers, de concurrentie en de tevredenheid. Deze vragen worden nog eens opgesplitst in subvragen, bijvoorbeeld de beoordeling van het huidig werkvolume ten opzichte van de vorige maanden en de verwachtingen voor het toekomstig werkvolume.
Score
De verhouding tussen het aantal optimisten en het aantal pessimisten voor elke vraag vertaalt zich in een getal dat zich rond een gezonde grens van 100 indexpunten situeert. Een getal boven 100 wijst op meer optimisten, een getal onder 100 op een overwicht aan pessimisten. De samenvoeging van deze deelindicatoren resulteert in een globaal getal, de bouwbarometer.
Analyses
Je vindt de meest recente bouwbarometers hieronder. In chronologische volgorde, de jongste bovenaan.
Bouwbarometer
2024 - 2de kwartaal
Het vertrouwen van de bouwondernemers stijgt licht, maar blijft wel laag.
De stijging is te danken aan een vrij algemene, weliswaar kleine, verbetering van diverse parameters. Een score onder de 100 betekent wel nog altijd dat de bouwondernemers de economische situatie eerder pessimistisch inschatten.
Vooral de hoge loonkosten, de lage winstgevendheid en de slabakkende woningbouw baren hen zorgen.
2024 - 1ste kwartaal
Het bouwondernemersvertrouwen brandt op een laag pitje. Ook in het eerste kwartaal van 2024 scoort de bouwbarometer ondermaats.
De bouwondernemers maken zich vooral zorgen over de hoge ondernemerskosten en hun lage winstgevendheid.
Maar er is een lichtpuntje. De orderboekjes van de Vlaamse bouwbedrijven zijn opvallend beter en verder in de tijd gevuld.
2023 - 4de kwartaal
2024 wordt een moeilijk jaar voor de bouwsector. Ruim 1 op 3 Vlaamse bouwondernemers is pessimistisch gestemd. Over het werkvolume, over hun financiële gezondheid en de algemene economische situatie.
Vooral de nieuwbouw zit in crisis. Andere segmenten van de bouw, zoals de infrastructuurwerken en welbepaalde niches, doen het wel nog goed. Daar zet de krappe arbeidsmarkt dan weer een rem op de activiteit.
2023 - 3de kwartaal
Na twee kwartalen van hoop, ziet het er niet goed uit voor de bouwsector. In het zog van een afkoelende economie, krijgt ook de bouw klappen.
De bouwbedrijven hebben aanzienlijk minder werk. En ook de vooruitzichten zijn niet goed. Op vlak van werk, tewerkstelling en winstgevendheid. Velen vrezen voor een zware crisis, in de eerstvolgende maanden en verder in 2024.
2023 - 2de kwartaal
De bouwbarometer verbetert voor de tweede keer op rij. Opnieuw met meer dan een volledig indexpunt. Met 98,4 kleurt hij wel nog altijd rood, zij het wat minder donker.
Beter dus, maar we zijn nog niet waar het vertrouwen idealiter zou moeten zitten. Dat komt in de eerste plaats omdat het werkvolume is afgekoeld. Ook de lage winstgevendheid blijft voor ongerustheid zorgen. De vooruitzichten voor het najaar zijn wel hoopgevender.
2023 - 1ste kwartaal
De Bouwunie bouwbarometer verbetert lichtjes in het eerste kwartaal van 2023 maar scoort voor de zesde keer op rij ondermaats.
97,2 is een vol indexpunt beter dan in het vierde kwartaal van 2022, maar is nog altijd ver verwijderd van de ‘gezonde’ grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.
economisch onderzoek en advies | coördinator domeinoverschrijdende dossiers