Sectorstudie schilders-decorateurs 2022
19/01/2022
Sterkste punt van de schilder-decorateur? Kwaliteit leveren
De schilders-decorateurs hebben veel werk. Ze maken nog altijd het verschil met de kwaliteit van hun werk. Knelpunten zijn het vinden van gekwalificeerde medewerkers, de hoge werkdruk voor de zaakvoerder en de administratieve rompslomp. Dat blijkt uit de jongste enquête.
Bouwunie vroeg de leden schilders en decorateurs naar hun kijk op het huidige ondernemingsklimaat. Waarmee zijn ze bezig? Waar liggen ze wakker van? En waar liggen de opportuniteiten. De enquête vond plaats in de tweede helft van december 2021.
De meeste schilders-decorateurs voeren in de eerste plaats vooral binnenschilderwerken uit, maar zijn daarnaast nog actief in andere branches. Sommigen hebben zich helemaal gespecialiseerd en anderen profileren zich dan weer als aanbieder van totaalprojecten. 96% heeft particulieren als klanten. 70% werkt (ook) voor bedrijven en 9% voert overheidsopdrachten uit.
Activiteitenwaaier van de schilder-decorateur
- Binnenschilderwerken 99% van de ondervraagde schilders-decorateurs doet dit
- Buitenschilderwerken 89%
- Wandbekleding 88%
- Vloerbedekking 55%
- Verkoop van producten 38%
- Interieurinrichting 32%
- Industriële schilderwerken 10%
Veel werk
92% van de ondervraagde bedrijven heeft momenteel ruim voldoende werk. Voor 36% van hen is het zelfs té veel. En ook de vooruitzichten zijn goed. 29% heeft meer werk in het verschiet. Voor 52% is dat quasi evenveel als in de voorbije periode. Voor 19% minder.30% heeft een beter gevuld orderboekje dan vorig jaar. 19% zegt nu minder werk te hebben.
Het maken van offertes neemt veel tijd in beslag. Gemiddeld 2 uur per offerte en dat vraagt een totale tijdsbesteding van gemiddeld 8 uur per week. En de kans dat je het werk dan toch niet mag uitvoeren, is niet onbestaande. 29% van de schilders-decorateurs haalt minder dan de helft van de gemaakte offertes binnen. Aan de andere kant mag bijna de helft van de schilders-decorateurs meer dan 70% van de projecten waarvoor ze een offerte maken ook effectief uitvoeren. Belangrijke opmerking: wie een offerte kan maken voor een bestaande klant, is quasi zeker dat dit ook in een opdracht resulteert. Voor nieuwe klanten primeert vaak de prijs. 18% van de schilders-decorateurs zegt dat ze vaak ook ‘pro forma’ offertes moeten opmaken, bv. voor schadegevallen waarvoor de verzekering tussenkomt.
Maar tekort aan uitvoerders
Door het hoge werkvolume is ook de vraag naar extra werkkrachten groot. 42% van de schildersbedrijven is op zoek naar medewerkers. In 88% van de gevallen gaat het om extra, bijkomend personeel. Bij 38% (ook) om een vervanging van iemand die weg gaat (pensioen, ontslag). Opvallend is dat het allemaal om uitvoerende profielen gaat zoals schilders, plaatsers van wand- of vloerbedekking, en niet om administratieve krachten. Het blijkt echter hoe langer hoe moeilijker om iemand te vinden. Op de vraag ‘vindt u de juiste mensen’ antwoordt letterlijk niemand van de ondervraagden ‘ja’. Bij 44% verloopt de zoektocht moeizaam en bij 56% lukt het gewoonweg niet.Om openstaande vacatures in te vullen rekenen de meeste schilders-decorateurs op hun netwerk. 61% schakelen werknemers, familie, vrienden en kennissen in. 55% plaatst vacatures online (op hun website, maar vooral (ook) op sociale media zoals Facebook). 23% werkt via een uitzendkantoor en 16% zet een berichtje in de lokale krant.
6 op 10 schilders-decorateurs werken al eens samen met een collega. Vooral om pieken in het werk op te vangen (64%) of bij grote opdrachten (62%). 29% om specialisaties door te geven.
Kwaliteit en service
89% van de ondervraagden verwijst naar de kwaliteit van het werk als dé sleutel tot succes. Ook het geven van persoonlijk advies is erg belangrijk. 35% van de schilders-decorateurs speelt zijn totaalaanpak als troef uit en 23% rekent op zijn flexibiliteit en snelheid. Voor het eerst in jaren duikt het werken met ecologische producten op in het lijstje met sterke punten. Het milieubewustzijn in de maatschappij groeit en dat merken de schilders-decorateurs nu ook op het terrein.Knelpunt nummer 1 = vinden van gekwalificeerde werkkrachten
Gevraagd naar de knelpunten voor de sector, zetten de schilders-decorateurs ‘het vinden van gekwalificeerde werkkrachten’ op nummer één. 77% van de schilders-decorateurs vindt dit een ernstig tot zeer ernstig probleem. Bij de werkgevers loopt dit percentage op tot 94%!Andere belangrijke uitdagingen zijn de hoge werkdruk voor de zaakvoerder (63%), de administratieve rompslomp (59%), de concurrentie van de doe-het-zelfsector en van fabrikanten en leveranciers (41%).
Belangrijkste knelpunten
voor zelfstandige schilders-decorateurs
- Hoge werkdruk
- De administratieve rompslomp
- Concurrentie van doe-het-zelvers
voor schilders-decorateurs met werknemers
- Vinden van gekwalificeerde medewerkers
- Hoge werkdruk zaakvoerder
- Administratieve rompslomp
2 op 3 zou opnieuw schilder-decorateur worden
Moest de schilder-decorateur alles kunnen herdoen ... dan zou de meerderheid opnieuw voor het vak kiezen. 24% misschien en 11% is er zeker van dat ze iets anders zouden doen vandaag of toch op z’n minst een andere keuze gemaakt zouden hebben.Info
- Anja Larik, economisch adviseur, mail, tel. 02 588 42 01
- Wannes Staelens, Bouwunie Schilders & Decorateurs, mail, tel. 050 89 59 32
Het onderzoek gebeurde in december 2021 via Checkmarket
Contact
-
Anja Larik
economisch adviseurstudiewerk | economisch advies | content manager website
-
Wannes Staelens
bewegingscoördinatorwerking schilders-decorateurs