SOS-Schilder op School

SOS-Schilder op School is een nationale actiedag om het schildersonderwijs positief onder de aandacht te brengen. Leerlingen van de afdeling schilderen-decoratie van diverse Vlaamse en Brusselse nijverheidsscholen maken eerst een eigen interpretatie van een speciaal voor de actiedag door een kunstenaar ontworpen werk. Samen met leerlingen van het zesde leerjaar geven ze het ontwerp kleur.

Een hele dag maken de oudere leerlingen van de nijverheidsschool hun jongere collega's van de basisschool wegwijs in schildertechnieken. Daarbij komen alle facetten van het schilderberoep aan bod zoals ondergronden voorbereiden, afplakken, schuren, een grondlaag aanbrengen, afwerken en het juiste materiaal kiezen voor elke stap. Een rotatiesysteem zorgt ervoor dat elke leerling met alle facetten actief kennismaakt.

De actie SOS-Schilder op School is enkel en alleen mogelijk dankzij de vele gemotiveerde leerkrachten uit het schilderonderwijs. Zij en de leerlingen krijgen de hele dag hulp van een échte vakman. Hij/zij geeft ondersteuning en brengt met fierheid zijn/haar kennis en deskundigheid over aan de leerlingen. Beide scholen kunnen ook rekenen op de steun van een lokale peter of meter die maar al te graag samen met de leerlingen de verfborstel hanteert.         

Een beter imago voor het schilderonderwijs

Met SOS-Schilder op School willen de initiatiefnemers Building Heroes van fvb-fcc Constructiv, Bouwunie en IVP coatings het schilderonderwijs een boost geven. Tegelijkertijd wil deze actie ook jongeren motiveren om te kiezen voor het beroep van schilder-decorateur want kleine en middelgrote bedrijven vinden vandaag de dag moeilijk goed opgeleide schilders.

“Kiezen voor deze stiel is kiezen voor één van de mooiste en meest creatieve beroepen. Je krijgt namelijk de kans om kleur te brengen in het leven van mensen”, benadrukt Tina De Smaele, voorzitter van Bouwunie Schilders-decorateurs. “Een schilder-decorateur is al lang geen “verver” meer want zijn takenpakket is veel uitgebreider. Behalve een belangrijke dosis vakkundige kennis van technieken komt er ook een heel pak gevoelsbeleving bij.”

Om de leerlingen van het laatste jaar van de lagere school goed voor te bereiden op SOS–Schilder op School werkte IVP coatings in samenwerking met het Beroepenhuis een lessenpakket uit met de titel “Kleur je creativiteit, word schilder!”.

“Op deze manier maakten heel wat zesdejaars al vooraf kennis met het beroep van schilder-decorateur, kregen ze een goed inzicht in de taken van een schilder-decorateur en waren ze goed voorbereid op deze unieke praktijkervaring”, benadrukt Eric van de Meerssche, directeur van IVP coatings.
 
002

Editie 2016

Ondertussen vonden al drie succesvolle edities van SOS-Schilder op School plaats. Tijdens de jongste editie van 17 maart 2016 werkten maar liefst 1.500 leerlingen aan een van 32 colorwalls van 20 m². Voor het concept van de colorwall baseerden ze zich op het speciaal ontworpen, erg kleurrijke ontwerp van Kimberley Reynaert, grafisch verantwoordelijke van Plopsa. In de hoofdrollen herkenden we Bumba, Maya de Bij en kabouter Plop.

De actiedag werd geopend door Vlaams Minister van Onderwijs, Hilde Crevits en staatssecretaris Bart Tommelein.
Achteraf volgde in alle scholen nog de feestelijke inhuldiging van de colorwall. Dan kreeg de colorwall een permanente plaats in de basisschool. Tijdens dit feest toonden de leerlingen hun creatieve werk ook aan hun ouders.
 
SOS–Schilder op School is een samenwerking van Building Heroes van fvb-fcc Constructiv, Bouwunie Schilders-decorateurs en IVP coatings met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en OVSG, Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.