Sectorstudie aannemers 2022
24/06/2022

Aannemers volop aan het werk maar hoge kosten en tekort aan werkkrachten baren zorgen
94% van de ondervraagde aannemers heeft momenteel (d.i. in mei 2022) voldoende (83%) tot te veel werk (11%). Hun orderboekje reikt gemiddeld 8,4 maanden ver. Dat is minstens even goed of zelfs beter dan voor de coronacrisis, zegt 81%. De overige 19% heeft nu minder opdrachten in het verschiet.De verwachtingen van de aannemers voor 2022 voor de nieuwbouw zijn niet zo fameus. Niet voor woningen of appartementen en ook niet voor winkels, kantoren of andere gebouwen. De meeste aannemers verwachten weliswaar een status quo maar er is toch een aanzienlijk aantal dat een daling verwacht (nl. 4 op 10). Voor de renovatie, zowel van eengezinswoningen als van appartementen, zijn de vooruitzichten beter.
Prijsstijgingen en lange levertermijnen voeren lijst met bedreigingen aan
Het zijn vooral de recente problemen met prijsstijgingen en aanvoer van grondstoffen en materialen die de verwachtingen temperen. De aannemers maken zich zorgen over de betaalbaarheid van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Welke gezinnen gaan nog een nieuwe woning kunnen laten bouwen of hun bestaande woning grondig laten renoveren als de huidige evoluties en de bijhorende onzekerheid zich doorzetten?De oplopende kosten en prijsstijgingen staan dan ook op nummer 1 in het lijstje met mogelijke bedreigingen voor de sector. En dat is nieuw. Tot voor kort voerden de administratieve romslomp en het tekort aan werkkrachten deze lijst aan. De krappe arbeidsmarkt blijft dit jaar op nummer 2. Dat is een probleem dat niet snel zal verdwijnen, spijtig genoeg.
Evoluties zorgen voor koerswijzigingen
Deze en andere evoluties schudden de bouw door elkaar. Zo heeft onze sector de jongste jaren al een enorme evolutie doorgemaakt. Er gelden nieuwe regels en eisen op vlak van energie-efficiëntie, akoestiek en duurzaamheid, de klanten hebben andere vragen en stellen andere eisen, er is een heel nieuw aanbod van materialen, werkmethoden en technieken. En de wereld staat ook de volgende jaren niet stil. Het klimaat en de migratie blijven actuele thema’s. De bouw heeft daarin een belangrijke rol en de aannemer moet daar op inspelen.Op korte termijn (tussen nu en 2025) ziet 1 op 3 aannemers zich andere activiteiten uitvoeren dan nu of actief zijn op andere markten. Tegen 2030 zal de helft van de aannemers een “switch” gemaakt hebben. Renovatie- en totaalopdrachten zijn al belangrijker geworden tegenover enkele jaren geleden en deze trend zal zich voortzetten. Daar is nu ook een hogere vraag naar verbouwprojecten (sloop en heropbouw) bij gekomen. Daarnaast zullen de aannemers meer klimaat- en milieubewust bouwen. Ze zullen meer inspelen op de verhoogde aandacht voor energie-efficiëntie, wat zich vooral laat voelen op vlak van technieken, en op circulair bouwen. Deze laatste evolutie krijgt een boost door het tekort aan en hogere prijzen voor grondstoffen en materialen.
Nood aan meer samenwerking
De aannemers geven ook aan dat ze meer samenwerkingsverbanden zullen aangaan. 1 op 5 doet dat nu al en 1 op 3 denkt eraan dat te doen. Vooral om grotere of interessantere projecten binnen te halen. Om totaalprojecten aan te kunnen én om het tekort aan werkkrachten op te vangen.68% zegt hiertoe meer in onderaanneming te gaan werken, of zelf meer met onderaannemers te willen werken. 53% wil meer werken in bouwteam. Een bouwteam is een projectgebonden samenwerking van bij de start van de opdracht. Zowel de uitvoerders als de bouwheer, de ontwerpers en de ingenieursbureaus zijn daarbij betrokken. 26% werkt of wil meer werken in een tijdelijke maatschap.
Sectoronderzoek Aannemers 2022 (187 kB)
24/06/2022
Resultaten enquête algemene en ruwbouwaannemers, woningbouwers - mei 2022
Contact
-
Anja Larik
economisch adviseurstudiewerk | economisch advies | content manager website