Maak werk van uw prijszetting

Een sterke prijsbepaling is het fundament van je onderneming

Elk project in de bouw is anders. De aard en de omvang van de werken verschilt elke keer. En ook de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiteit variëren. Vele aannemers, schrijnwerkers, schilders, stukadoors en installateurs weten dat de juiste prijsbepaling voor een project een van hun grootste uitdagingen is.

De dagelijkse ervaring leert spijtig genoeg dat velen bij hun prijszetting geen rekening houden met alle bestanddelen van de kostprijs.

Zo moet je niet alleen rekening houden met de kosten of uitgaven die de werken direct meebrengen maar ook met de algemene werkingskosten. Voor de uitvoering van 1 m² metselwerk zijn bv. het arbeidsloon van de metser (rekening gehouden met de tijd die het metsen van deze m² vraagt), de kostprijs van de metselstenen (afhankelijk van het aantal stenen en hun eenheidsprijs) en de kostprijs van de mortel (afhankelijk van de vereiste hoeveelheid en de eenheidsprijs van de mortel) directe kosten. De rekeningen die u moet betalen aan uw boekhouder, bank, informatica, verzekeringen, camionette, publiciteit … zijn indirecte kosten en die moet u uiteraard ook meetellen in de kostprijs.

Om een goede kostprijsberekening uit te voeren, hebt u realistische rendementsnormen en betrouwbare bedrijfsgegevens nodig. Dit is niet altijd evident, zeker niet voor jonge ondernemers. Hierdoor is de verleiding groot om uw prijs te bepalen in functie van de concurrenten. Maar dit is niet zo’n goed idee. Pas als u weet wat de echte kostprijs is van uw werk, weet u wanneer u winst zal maken en wanneer niet. Pas dan kan u voor elke klant telkens de juiste (verkoop)prijs geven.

Bouwunie organiseert regelmatig opleidingen waarmee u de kostprijsberekening helemaal onder de knie krijgt. Neem een kijkje op onze activiteitenkalender voor de eerstvolgende data.
       

Uw hulpmiddel: de uitgave “Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw”

De bouw is erg arbeidsintensief. De arbeidskost weegt dus zwaar door in de kostprijs. Het uurloon bepalen is al vrij complex, maar weten hoe lang u bezig bent met een bepaald werk, zeker wanneer u daar weinig ervaring mee hebt, is nog minder simpel.

De Bouwunie-databank met calculatienormen is dan een goede terugvalbasis. Deze normen geven weer hoeveel tijd u gemiddeld nodig hebt om een bepaald werk uit te voeren. Vermenigvuldiging met uw uurloon geeft dan een idee van de arbeidskost.

Als u dan ook de materialen, onderaannemers, bouwplaatskosten, administratie, verplaatsingen, bedrijfsmateriaal … meerekent, kan u prijzen op maat van uw bedrijf maken. In de “Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw” zijn alvast doorsnee materialenprijzen, winst- en risicomarges meegenomen.

De uitgave bevat ook een tabel met alle mogelijke kostenposten van een bouwonderneming. Bouwplaatskosten en zogenaamde algemene kosten waaraan u misschien niet zo meteen denkt.

De “Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw” van Bouwunie zijn dus een welgekomen hulpmiddel. In eerste instantie als vertrekbasis. Maar ze stimuleren u ook tot het verzamelen van eigen, meer op maat gesneden, calculatienormen (d.i. tijds- en rendementsnormen). Daarmee kan u geleidelijk aan uw eigen prijszetting op punt zetten.

Voor info of bestellingen kan u terecht in onze shop of via 02 588 11 00 of info@bouwunie.be

De jongste uitgave dateert van 2014. We zijn bezig met een update.
       

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.