Een nieuw Vlaams regeerakkoord: wat betekent dit voor jou?
We hebben een nieuwe Vlaamse regering. En zoals steeds hoort daar een regeerakkoord bij. Welke maatregelen of regels zijn voor jou als bouwondernemer het meest van belang? Wij lijsten ze voor je op. Opgelet, we passen deze tekst aan naarmate er meer details bekend geraken.
Mobiliteit en Infrastructuur
- Bij nieuwe inschrijvingen van elektrische wagens komt er een verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling.
- De aangekondigde verdere verstrengingen van de lage-emissiezones zijn geschrapt.
- Er komt een verstrenging van het werfcharter zoals wij dat kennen. De Vlaamse regering wil een “doortastend verkeersveiligheidspact”.- Er is sprake van “venstertijden voor vrachtverkeer rond scholen”.
- Meer investeringen in verkeersinfrastructuur (wegen, tunnels, bruggen) en in verkeersveiligheid. Niet alleen nieuwe investeringen, maar ook vervangingsinfrastructuur en structureel onderhoud.
Wat zegt Bouwunie?
- Investeren in verkeersinfrastructuur en verkeersveiligheid is uiteraard een goede zaak. Zolang kmo's ook kans krijgen om hieraan bij te dragen en de opdrachten niet enkel voor de grote bedrijven zijn weggelegd.
- In het algemeen pleit Bouwunie voor een soepeler parkeerbeleid met de invoering van interventiekaarten en tijdelijke werfkaarten, meer uniforme regels over de gemeentegrenzen heen, een uniek aanspreekpunt per gemeente en geen extra belastingen of GAS-boetes.
Belastingen & premies
- De registratierechten worden vanaf volgend jaar verlaagd van 3 naar 2 procent voor de enige en eigen woning.
- De registratierechten voor de aan- en verkoop van onroerend goed door beroepsverkopers stijgt van 4% naar 6%.
- De sloop- en heropbouwpremie blijft. Dat is de Vlaamse financiële steun als je uit de boot valt voor het verlaagde federale btw-tarief voor sloop- en heropbouw. Particulieren blijven premies krijgen om te renoveren en zelfs beter te renoveren dan wat de regelgeving oplegt.
- De korting op de onroerende voorheffing verdwijnt (de korting die je krijgt als je bepaald E-peil haalt)
- Voor nieuwe inschrijving komt een verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling voor elektrische wagens.
- Uitbreiding van de Vlaamse Woonlening en Vlaamse woonwaarborg voor eerste kopers met een laag inkomen of weinig spaargeld.
- Renteloos lenen voor de laagste inkomens
- Verderzetting premie voor asbestverwijdering voor niet-verwarmde niet-residentiële gebouwen in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen.
Wat zegt Bouwunie?
Duurzamer wonen is nodig, maar de betaalbaarheid is gedaald. Bouwheren hebben nood aan leningen, premies en een juist fiscaal kader om renovaties, vernieuwbouw en nieuwbouw te stimuleren
Wonen, Energie en Klimaat
- Renovatieplicht: Wie een oude woning koopt blijft verplicht om die te renoveren tot minimum label D, maar daar krijgt daar nu zes jaar in plaats van vijf jaar de tijd voor. De verstrenging naar label A vanaf 2040 vervalt. Voor niet-residentiële gebouwen blijft de renovatieplicht behouden met een groeipad richting 2050. De EPC-labelpremie wordt opgesteld voor kleinere niet-residentiële gebouwen.
- Uitbreiding en renovatie van sociale woningen.
- Huurgelden gekoppeld aan energienorm: verhuurders die nalaten hun panden te renoveren volgens de minimale energie- en kwaliteitsnormen, zullen vanaf 2028 hun huurgeld niet meer mogen indexeren.
- Taxshift die elektriciteit minder belast en fossiele brandstoffen meer. Stroom mag per kilowattuur nog maximaal 2,5 keer duurder zijn dan gas – vandaag is dat 4 keer.
- Invoering zogenaamde collectieve renovaties, waarbij een wijk of straat in zijn geheel een renovatiebeurt krijgt. De focus ligt op huizen en appartementen met de minst zuinige energielabels (E en F).
- Ruimte voor innovatieve woonvormen (cohousing, woningdelen, kangoeroewonen, zorgwonen, huurkoop of splitskoop)
Wat zegt Bouwunie?
- Wij pleiten voor een optimalisering van de renovatieplicht. Namelijk een langere termijn (10 tot 15 jaar i.p.v de nieuwe 6 jaar nu) om te renoveren naar een hoger label dan D. En gekoppeld aan een master renovatieplan. Om lock-ins (halfslachtige renovaties die enkel dienen om een label te halen) te vermijden en het voor mensen haalbaar en betaalbaar te houden. We zullen dit bij de bevoegde minister blijven bepleiten.
- Bouwunie drong voor de verkiezingen meermaals aan om de prijs van de elektriciteit te verlagen in functie van de energietransitie en decarbonisatie. Bouwunie stelde voor om de prijs per KwH voor elektriciteit maximum 2,1 tot maximum 2,5 keer zo hoog te zetten als de prijs per KwH voor gas. Een vraag waar de nieuwe Vlaamse regering dus oor naar had.
- Op het vlak van collectieve renovaties vraagt Bouwunie om de kmo's zeker niet uit het oog verliezen.
- Bouwunie is al langer vragende partij om innovatieve woonvormen mogelijk te maken. Jammer genoeg stuiten die woonvormen nog te vaak op het NIMBY-syndroom (Not In My Backyard)
Werk
- Strategische doelstelling om werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken via een versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven, alsook via een betere wisselwerking tussen de sociale economie en reguliere economie
- Knelpuntvacatures wegwerken via beroepsopleiding en levenslang leren
- Hervorming Vlaams Opleidingsverlof met nadruk op knelpuntberoepen
- Opvoering strijd tegen discriminatie en uitbuiting op de Vlaamse arbeidsmarkt (o.a. fraude met verblijfsvergunningen, schimmige constructies via detachering, onderaanneming en dumping) – versterking sociale inspectie met 30 inspecteurs
- Voor knelpuntberoepen die niet door lokale werkzoekenden of niet-actieven ingevuld raken, moet arbeidsmigratie uit – in volgorde van prioriteit – Wallonië en Brussel, de Europese Unie en ten slotte van buiten de EU, makkelijker en sneller kunnen.
Wat zegt Bouwunie?
- Bouwunie stelt vast dat veel van deze maatregelen verderzetting zijn van vorige regering.
- In elk geval vragen we om actief betrokken te worden als het gaat over knelpuntberoepen, langdurig zieken en arbeidsmigratie/-mobiliteit in de bouw.
- Verhogen werkzaamheidsgraad: Bouwunie is het eens met de maatregelen, maar waarschuwt voor administratieve rompslomp. We moeten vooral alert blijven voor deloyale concurrentie vanuit de sociale economie. De doorstroom vanuit sociale economie naar reguliere economie moet prioritair zijn.
- Maatregelen tegen sociale dumping en oneerlijke concurrentie in de bouw zijn noodzakelijk
Ondernemen
- Kmo-reflex en het principe van think small first: de nieuwe Vlaamse regering zegt meer aandacht te hebben voor kmo's.
- Administratieve vereenvoudiging staat prominent in het regeerakkoord.
- Het vergunningsbeleid, samen met het middenveld – waar Bouwunie in principe toch deel van uitmaakt – tegen het licht houden en vermijden dat er tegenstrijdige adviezen volgen.
- Geen gold-plating, ofwel strenger omzetten van EU-reglementeringen.
- De Vlaamse regering vraagt aan de federale regering om de FLA (Federal Learning Account) af te schaffen.
Wat zegt Bouwunie?
- Zeker op het vlak van overheidsopdrachten pleit Bouwunie al langer voor een betere toegang voor kmo's. De kmo-reflex moet er sowieso bij elke wetgeving of reglementering zijn.
- Voor ons is het heel eenvoudig: Voer je een nieuwe regel of verplichting in, schaf dan twee bestaande af. Zo verlicht je de overlast voor ondernemers effectief en krijg je administratieve vereenvoudiging.
- Wij vragen het sneller en vlotter afleveren van vergunningen
- Europa is Vlaanderen niet en omgekeerd. Een land of regio moet rekening kunnen met een eigen specifieke context bij het omzetten van EU-reglementeringen.
- FLA is pure kafka. Bouwunie dringt al langer aan op het afschaffen van FLA, de verplichting om opleidingen te registreren in de Federal Learning Account, ongeacht de grootte van de onderneming.
Onderwijs
- Duaal leren: systeem wordt flexibeler gemaakt om meer leerlingen de kans te geven om sterke praktijkervaring op te doen. Ook meer ruimte voor intensief werkplekleren, gecoördineerd door scholen.
- Verhoging van de werkingsmiddelen voor BSO, TSO en KSO: inzetten op nauwere aansluiting van het technisch en beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt en vervolgopleidingen. De werkingsmiddelen voor het beroepssecundair en technisch secundair worden verhoogd, om de schoolkosten onder controle te houden en het onderwijs beter te laten aansluiten bij de capaciteiten en interesses van leerlingen.
- Evenwicht tussen theoretische kennis en praktijk: vakbekwaamheid moet centraal staan. De RTC’s (Regionale Technologische Centra) worden verder uitgebouwd als overlegplatformen tussen scholen en bedrijven, met duidelijke KPI’s in de beheersovereenkomsten om hun werking te versterken.
Wat zegt Bouwunie?
Bouwunie is tevreden dat deze elementen in het regeerakkoord blijven staan. Zeker het systeem van duaal leren moet volgens Bouwunie uitgebreid worden met richtingen die aansluiten op de
marktvraag, en opwaarderen tot een gelijkwaardige onderwijsvorm om zo de
medewerker van de toekomst klaar te stomen. Wie past in het systeem van duaal leren, moet hiertoe verplicht worden.
Welzijn
- Werkbaar werk en inclusieve werkvloeren: het regeerakkoord legt de nadruk op "werkbaar werk" om de kwaliteit van jobs te verbeteren en ervoor te zorgen dat meer mensen aan de slag blijven. De regering zet in op inclusieve werkvloeren waarbij werkgevers een rol spelen om werknemers gezond en productief te houden. Gekoppeld aan strategieën om langdurige ziekte en afwezigheid op het werk terug te dringen.
- Praktijktesten op sectorniveau voor de arbeidsmarkt (tegen anti-discriminatie). Er komt een gefaseerd traject waarbij een nulmeting plaatsvindt, gevolgd door een verbeterplan met nadruk op sensibilisering zonder schuldtoewijzing, daarna wordt er een opvolgmeting uitgevoerd. Doel is om de discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Wat zegt Bouwunie?
Het kan niet de bedoeling zijn dat sectoren afzonderlijk geviseerd worden. De bouwsector doet al heel wat inspanningen tegen discriminatie.
Andere
- Asbestveilig Vlaanderen tegen 2040: jaarlijks worden de benodigde middelen beschikbaar gesteld om dit doel te bereiken. Het Actieplan Asbestafbouw 2023 wordt geëvalueerd en de werking van asbestprotocollen binnen sectoren wordt verdergezet.
Bouwunie-verkiezingsmemorandum
Vergeten welke eisen Bouwunie op tafel legde in aanloop van de Vlaamse en federale verkiezingen?