Bouwondernemersvertrouwen neemt gestaag toe (Bouwbarometer 2023-Q2)
De bouwbarometer verbetert voor de tweede keer op rij. Opnieuw met meer dan een volledig indexpunt. Met 98,4 kleurt hij wel nog altijd rood, zij het wat minder donker.
100,0 is de zogenaamde ‘gezonde grenswaarde’, het punt waarop optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.
Dat betekent dat het bouwondernemersvertrouwen de opmars uit het dal verder zet. Het bevindt zich wel nog niet waar het idealiter zou moeten zitten.
Dat komt in de eerste plaats omdat het werkvolume is afgekoeld. Ook de lage winstgevendheid blijft voor ongerustheid zorgen.
De vooruitzichten voor het najaar zijn wel hoopgevender.
Bouwactiviteit brandt op lager pitje
De activiteit in de bouw is opnieuw eerder af- dan toegenomen. Op korte termijn zit daar niet meteen beterschap in.
Op iets langere termijn wel. De orderboekjes zijn namelijk iets verder in de tijd gevuld dan in de vorige kwartalen. 1 op 4 bouwbedrijven heeft nog voor minstens een half jaar werk terwijl dat eind vorig jaar maar 18% was.
Minder personeel
Voor de eerste keer in lange tijd zijn er een aantal bedrijven die met minder personeel werken. De meesten houden hun tewerkstelling op peil want ze willen met de nog altijd krappe arbeidsmarkt niet meteen goede mensen kwijt.
Om een idee te geven van de uitzonderlijkheid hiervan: vorig jaar rond deze tijd was 4 op 10 bouwbedrijven op zoek naar nieuwe medewerkers, vooral als extra werkkrachten. Ontslagen vallen maar als het echt niet anders kan.
Dalende winstgevendheid nefast voor financiële gezondheid
De winstgevendheid van de bouwbedrijven staat al een hele tijd onder druk, de jongste tijd vooral door de sterk gestegen loonkosten. De hogere ondernemerskosten zijn niet altijd, moeilijk of onvoldoende doorrekenbaar naar de klanten toe. 1 op 5 bouwbedrijven zegt dat hun winstgevendheid de jongste drie maanden is afgenomen. 1 op 4 ziet die (verder) verslechteren in de eerstvolgende maanden.
53% van de ondervraagde bouwbedrijven werkt vandaag met winstgevende prijzen, wat eigenlijk een evidentie zou moeten zijn voor alle bedrijven. 2% werkt met verlieslatende prijzen. De rest werkt break-even, wat ook de financiële gezondheid van deze bedrijven aantast. Ze hebben geen geld om reserves op te bouwen of investeringen te doen.
Je leest de volledigere resultaten van de bouwbarometerenquête hieronder (studie)