Weinig weerverletdagen winter 2015-2016 maar malaise bouwsector blijft

20160503_Weerverlet

De winter van 2015-2016 telde 17 weerverletdagen in de bouwsector in Vlaanderen. Dat is 8 dagen minder dan het gemiddelde aantal dagen van de jongste jaren. De winter van 2015-2016 was een zachte winter die ervoor zorgde dat bouwvakkers aan de slag konden blijven. Toch wordt het voordeel van de zachte winter teniet gedaan door de aanhoudende malaise in de bouwsector. De winstgevendheid staat zwaar onder druk en de concurrentie van en met buitenlanders is bikkelhard.

De winter van 2015-2016 haalt met 17 vorstdagen de top 5 van het minst aantal weerverletdagen in de bouwsector in Vlaanderen sinds 2000. De winterperiode die in de bouwsector loopt van begin oktober tot en met eind april, kent de jongste jaren gemiddeld 25 vorst- en weerverletdagen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de werklieden uit het Bouwbedrijf, fbz-Constructiv.

Koploper sinds 2000 van het aantal vorstdagen was de winter van 2005-2006 met 46 weerverletdagen in Vlaanderen. De winter van 2013-2014 daarentegen kende 1 weerverletdag in de periode oktober-april, op de voet gevolgd door de winter 2006-2007 waar 3 vorstdagen werden opgetekend.

Traditioneel kunnen bouwvakkers bij vrieskou niet aan de slag. Wegen- en grondwerken kunnen niet uitgevoerd worden, dakwerken worden opgeschort en het is niet aan te raden om te metselen. Enerzijds kan er niet gewerkt worden omwille van de invloed van de koude temperaturen op bijvoorbeeld het materiaal, anderzijds omwille van veiligheidsvoorschriften die niet nageleefd kunnen worden. Vorstdagen zijn ook zeer ongunstig voor bouwbedrijven want als er niet gewerkt wordt, is er geen omzet en worden de vaste kosten niet gedekt.

Een zachte winter daarentegen kan beschouwd worden als gunstige factor in de bouwsector. “Toch worden de positieve berichten over het aantal weerverletdagen teniet gedaan door de malaise in de bouwsector die voortduurt”, benadrukt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Uit de Bouwunie bouwbarometer van het eerste kwartaal blijkt dat de concurrentie van en met buitenlanders de winstgevendheid en de tewerkstelling aantast. De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, scoren ondermaats. De jongste drie jaar zijn er in Vlaanderen meer dan 9.000 bouwvakarbeidersjobs verdwenen. Een verlies van maar liefst 9%.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.