Bouwunie blij met performantere inspecties om sociale dumping te bestrijden

Na 20 jaar debat geeft de regering aan staatssecretaris De Backer groen licht om de sociale inspectiediensten te hervormen. Het gaat om een versterking, reorganisatie en modernisering. Er komen meer inspecteurs en het aantal sociale inspectiediensten gaat van 8 naar 5, wat overlappende bevoegdheden moet vermijden. De inspectiediensten zullen zo beter gewapend zijn, vooral ook voor de bestrijding van de grensoverschrijdende sociale fraude. 

Dat de aanpak van de sociale dumping vanuit het buitenland een van de prioritaire taken van de hervormde inspectiediensten wordt, stemt Bouwunie tevreden. De oneerlijke concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht de bouwsector. Op vijf jaar tijd gingen hierdoor in Vlaanderen al meer dan 12.000 bouwarbeidsjobs verloren. 

Ook de modernisering en vereenvoudiging van de inspectiediensten is een goede zaak, aldus Bouwunie. Dit laat toe erg gerichte controles te doen, dubbele onderzoeken te vermijden en te focussen op de echte sociale fraude.

Bouwunie apprecieert het dat Staatssecretaris De Backer expliciet in herinnering brengt dat de sociale inspecteurs ook een rol als adviseur en coach hebben. Ze moeten de bedrijven ook helpen om de regels toe te passen en niet enkel optreden als boeman.

Bouwunie, Unie van het KMO-bouwbedrijf, is de representatieve beroepsorganisatie van de zelfstandigen en KMO's uit de diverse deelsectoren uit de bouw. Bouwunie telt ruim 8.000 leden. Bouwunie komt op voor hun belangen, verstrekt gespecialiseerd advies, doet aan lobbying, legt eigen accenten, verkondigt eigen standpunten en biedt een platform waar collega's bouwkmo's elkaar kunnen ontmoeten.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.