Staatssecretaris Philippe De Backer voert eerste sociale flitscontrole in op bouwwerven, ook op zaterdag

Op initiatief van de staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer wordt door de sociale inspectiediensten een flitscontrole in de bouwsector uitgevoerd in sommige regio’s op 24 en 25 juni 2016. Bouwunie is hier zeer tevreden over. Het wordt hoog tijd dat er ook op zaterdag gecontroleerd zal worden. Vele bedrijven kunnen volledig rechtsgeldig op zaterdag werken en hoeven bijgevolg de controles niet te vrezen.

Hopelijk zullen dank zij deze flitscontroles vooral de buitenlandse bedrijven die hier ook op zaterdag werken, gecontroleerd worden om na te gaan of zij wel alle regels respecteren. Want vaak stellen we vast dat het net deze bedrijven zijn die de hier geldende regels aan hun laars lappen.

Natuurlijk zullen de gewone, onaangekondigde controles onverminderd blijven doorgaan en zal zware sociale fraude streng worden aangepakt.

Werkt u op zaterdag? Presteren uw mensen overuren?

De reguliere Belgische bedrijven worden maar al te vaak beconcurreerd door buitenlandse bouwbedrijven en hun buitenlandse werknemers die alle regels aan hun laars lappen. Zij werken op momenten dat de Belgische bouwbedrijven in principe niet mogen of kunnen werken.

Maar vergis u niet! U kan verschillende systemen invoeren om toch volledig rechtsgeldig uw bouwvakarbeiders overuren te laten presteren (zelfs overuren die amper duurder zijn dan gewone uren). Er bestaan ook verschillende wettelijke afwijkingsmogelijkheden om toch op zaterdag te mogen werken, zonder dat u zich in de illegaliteit moet gooien. 

Bedrijven die deze afwijkingsprocedures hebben toegepast en ingevoerd in hun bouwbedrijf, hoeven niets te vrezen tijdens deze sociale flitscontroles op onze werven. Extra aandacht voor alle administratieve verplichtingen is dan weer wel aangewezen. Zorg er dus voor dat u in orde bent met uw papieren als u gebruik maakt van de afwijkingen om overuren te presteren of om op zaterdag te werken.

Tot slot: laat u niet flitsen!

Bouwunieleden kunnen met vragen over het presteren van overuren en het legaal werken op zaterdag, steeds terecht op de adviespagina's van onze website.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.