Bouwbarometer van 2017 opvallend beter dan die van voorgaande jaren

Bouwbaro2017vol

 
De bouwbarometer zakt lichtjes in het vierde kwartaal van 2017 tot 99,5 indexpunten. Dat is ook – per toeval - het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2017. Dit ligt duidelijk hoger dan het gemiddelde van de vorige jaren. De economie trekt aan. Ook in de bouwsector. En de verwachtingen voor 2018 zijn hoog gespannen.

Vooral het werkvolume zit goed, zeggen de Vlaamse bouwondernemers. 26% van de Vlaamse bouwkmo’s had in het vierde kwartaal meer werk dan in het kwartaal daarvoor. 22% had er minder. Voor de eerstvolgende maanden verwacht 24% een (verdere) stijging in het werkvolume, terwijl maar 14% een daling verwacht. De orderboekjes zijn goed gevuld. 62% van de bouwondernemers hebben nog voor meer dan drie maanden fulltime werk. 8% zit zelfs vol voor meer dan 9 maanden.

Het werkvolume is dan ook dé sterkhouder van de jongste bouwbarometers.  

2017 scoort met een gemiddelde van 99,5 ook duidelijk beter dan de voorgaande jaren. Dat betekent dat de bouwondernemers de conjunctuur positiever inschatten.

Dat het vierde kwartaal van 2017 een beetje minder scoort dan het derde heeft te maken met de erg sombere maand december. Ook de andere sectoren waren toen eerder pessimistisch gestemd. Dat zien we in de algemene kmo-barometer van Unizo en in de conjunctuurbarometers van de Nationale Bank die ondertussen beter scoren.

                  
Bouwbaro2017Q4


Over het lage prijsniveau en de scherpe concurrentie zijn de bouwondernemers minder tevreden. Deze twee parameters zorgen ervoor dat de bouwbarometer blijft steken tot net onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden.  

De bouwbarometerenquête vond plaats net voor de jaarwisseling. Altijd een goed moment om even terug te blikken en vooruit te kijken.
8 van de 10 ondervraagden evalueert 2017 als een positief jaar op economisch vlak voor zichzelf. 21% evalueert het als negatief.
De verwachtingen voor 2018 zijn optimistisch. 86% denkt dat dit jaar op economisch vlak eerder positief zal zijn.

 

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.