Handige tools voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie

renovatiemetstelling


De Vlaamse bouwsector staat voor de grote uitdaging om het huidige woningenpark doordacht en doorgedreven energetisch te renoveren. Binnen het project RenoFase, waaraan Bouwunie actief deelneemt, ontwikkelen de projectpartners handige tools die aannemers, architecten en experten daarbij helpen. Sommige van die tools zijn al af en voor iedereen beschikbaar, andere zijn dat bijna. Het gaat o.a. om:
            
 • de Diagnosetool voor de analyse van de bestaande toestand van een te renoveren gebouw of woning. Dit instrument bestaat uit checklists met doelgerichte vragen. U krijgt zo een systematisch en gestructureerd overzicht van het gebouw, zowel energetisch, bouwfysisch als bouwtechnisch. Hierop kan u de diverse renovatie-mogelijkheden baseren. U kan ook mogelijke risico’s en gevaren of schade identificeren vooraleer u aan het eigenlijke renovatieplan begint.
  U kan de diagnosetool downloaden van www.renofase.be/checklist-bestaande-toestand
         
 • de Ontwerpgids moet u toelaten een doordacht renovatieplan met concrete maatregelen uit te werken. De Ontwerpgids bestaat uit 2 delen die elkaar aanvullen en is beschikbaar op www.renofase.be/ontwerpgids:
  • een “Plan van Aanpak” dat helpt bij de “grote keuze”: slopen of renoveren, integraal of gefaseerd werken, energie-ambitie-niveau en ventilatie-concept, …
  • afzonderlijke “Maatregelen-fiches” die per gebouwcomponent de keuze voor bepaalde renovatie-ingrepen ondersteunen. Deze fiches vertrekken van de bestaande toestand en geven een overzicht van de mogelijke oplossingen met hun voor- en nadelen en richtlijnen voor uitvoering en aansluitingsdetails.
              
Op de RenoFase-website vindt u binnenkort ook de CashFlowSimulator, om de investeringskosten en energiekosten van verschillende renovatiescenario’s tegenover elkaar af te wegen en de Renovatiestarter die u kan gebruiken bij het adviseren van uw klant.
U vindt er ook andere interessante publicaties en presentaties, waaronder de speciale WTCB-uitgave “De energetische renovatie van gebouwen”.
     

RenoFase is een VIS-traject, ondersteund door het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Partners zijn WTCB, NAV, Pixii, VCB en Bouwunie. Het project krijgt medewerking van Universiteit Gent, KU Leuven en Thomas More.
www.renofase.be
 
Renofasebanner

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

 • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
 • validatie...

 • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.