Bouwunie Gala van de Gouden Baksteen: En dit zijn de winnaars...

Allewinnaarssamen

 • Ondernemersawards voor Bildin, SD Schrijnwerkerij en Interieur, Woema, H3 Houtskeletbouw en ForestPlus  
 • Minister Clarinval wint Gouden Baksteen als Bouwpersoonlijkheid van het Jaar
 • Bouwunie bestaat 65 jaar
Elk jaar reikt Bouwunie Bakstenen (ondernemersawards) uit aan bouwbedrijven die uitblinken in één bepaalde categorie. Bouwunie organiseert de wedstrijd om bouwbedrijven te belonen voor hun ondernemerschap in niet altijd evidente omstandigheden. Maar ook om andere bouwbedrijven of kandidaat-bouwondernemers te inspireren. “2023 was geen makkelijk jaar voor de bouwsector. De negatieve berichten uit de bouw namen meer dan eens de overhand. Als organisatie vinden we belangrijk om de bouwsector ook geregeld positief in de kijker te zetten. De ondernemersawards zetten in de eerste plaats de terechte winnaars in de kijker, maar ook de bouwsector in zijn geheel”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. En dit zijn die terechte winnaars. BildIn uit Asse kroonde zich tot Belofte van het Jaar. Schrijnwerkers- en interieursbedrijf SD uit Herentals mag zich de Werkgever van het Jaar noemen. De award voor Digitale Onderneming van het Jaar gaat naar Woema uit De Pinte. H3 Houtskeletbouw uit Westerlo mag met de titel Duurzame Onderneming van het Jaar naar huis. En ForestPlus uit Eeklo won in de categorie Project van het Jaar. De Gouden Baksteen, de prijs voor de verdienstelijke politieke persoonlijkheid of organisatie met een positieve impact op de bouwsector, ging naar minister David Clarinval. Alle winnaars kregen hun award uitgereikt tijdens het Gala van de Gouden Baksteen in de Waagnatie in Antwerpen. Bouwunie vierde er bovendien haar 65-jarig bestaan.

De andere finalisten waren:
 • Belofte van het Jaar: BSM Technieken uit Borloon en GBK Bouw uit Hamont-Achel
 • Werkgever van het Jaar: Schildersbedrijf Jef & Maurice uit Roeselare, Van Tornhaut uit Aalter en Creaplan uit Nazareth
 • Digitale Onderneming van het Jaar: All-Bouw uit Roeselare en Molyvco uit Duffel
 • Duurzame Onderneming van het Jaar: V&B Dakwerken uit Wellen en Quality Living uit Nijlen
 • Project van het Jaar: TD-S uit Rijkevorsel en Persyn uit Zwevegem
Belofte van het Jaar : Bildin – Asse
Jonas Willems droomde als kind al van een eigen bouwbedrijf. Heel bewust koos hij dan ook voor een opleiding bouwkundig ingenieur. Hij begon als projectingenieur stabiliteit bij een studiebureau en trok daarna zelf de werfschoenen aan om bouwwerven te leiden. In 2019 richtte hij met twee vennoten een bouwbedrijf op. Sinds 2022 gaat Jonas zijn eigen weg met zijn eigen aannemersbedrijf. Bildin onderscheidde zich bij de jury door de gedurfde aanpak en differentiërende visie op de bouwsector. Door te investeren in innovatieve technologieën, zoals de HoloLens, en efficiënte werkmethoden zoals bouwteam en vernieuwende bouwmaterialen, is Bildin op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Ondanks de uitdagingen waarmee het jonge bedrijf te maken krijgen, kan het positieve cijfers voorleggen.
www.bildin.be

Werkgever van het Jaar: Schrijnwerkers- en interieursbedrijf SD – Herentals
15 jaar geleden startte Stijn Dirken met de schrijnwerkerij. 10 jaar geleden kwam rechterhand Jef aan boord en 3 jaar geleden HR-verantwoordelijke Femke. Samen hebben ze een team 60 vakmensen bij elkaar die zich dagdagelijks met goesting en passie inzetten. De drie kernwaarden zijn vakmanschap, 1 aanspreekpunt en one team. Bij SD staat de teamgeest centraal, maar mét aandacht voor het persoonlijk leven van elke medewerker. Nieuwe werknemers krijgen een uitgebreide onthaalprocedure en tijdens teambuildingactiviteiten en het maandelijks SD-café werkt het bedrijf aan de teamspirit. SD besteedt veel aandacht aan opleidingen. Zowel interne opleidingen als extern. Lerende jongeren of stagiairs vinden bij SD een oefenplek. Het bedrijf gaat zelfs gericht naar hen op zoek.
https://sdschrijnwerkerij.be/

Digitale Onderneming van het Jaar: Woema – De Pinte
Simon Suys doet met Woema aan “houtbegaafd bouwen”. Hij maakt bouwdromen waar in hout. En dit dankzij een uitgebreide technische expertise en een doorgedreven kennis van de houtbouw. Op digitaal vlak is BIM essentieel voor het succes van de prefab-projecten. BIM is de digitale methode om informatie over bouwprojecten te verzamelen, delen en beheren. BIM slaat alle aspecten van een gebouw, waaronder geometrie, materialen en kosten, gedetailleerd op in een gedeeld 3D-model. Het centraliseren van projectinformatie bevordert de efficiëntie van samenwerking tussen architecten, ingenieurs en bouwteams. Het feit dat Woema van de eerste tot de laatste stap gedigitaliseerd is, gaf voor de jury de doorslag. Woema gebruikt digitalisering als hefboom om flexibeler, sneller en efficiënter te werken. Maar ook om de werknemers te ontzorgen, zodat zij zich kunnen toespitsen op hun sterktes.
www.woema.be

Duurzame onderneming van het jaar: H3 Houtskeletbouw – Westerlo
Hermans Hout & Habitat BV werd exact 20 jaar geleden opgericht door Jan Hermans. Vanaf het begin lag de focus op ecologisch verantwoord bouwen. In die zin mag het bedrijf zichzelf pionier noemen. Onder de naam H3 Houtskeletbouw bouwt het particuliere, energie-neutrale woningen waarbij erg veel aandacht gaat naar ecologisch verantwoorde materialen die natuurlijk zijn van oorsprong en circulair inzetbaar. Ook het eigen bedrijfsgebouw is passief met een minimale inname van de open ruimte. Jan Hermans trekt duurzaamheid eveneens door in de manier van werken. De bedrijfsprocessen zijn geënt op duurzame procedures en relaties. Welzijn en veiligheid op het werk staan centraal. Het bedrijf zorgt voor een ergonomische werkplek, goede arbeidsvoorwaarden en een tijdige verloning. H3 Houtskelet werkt samen met partners met eenzelfde visie en heel wat projecten liggen binnen een kleinschalige actieradius waardoor beperkte verplaatsingen van/naar de werf en verplaatsingen op speedpedelec mogelijk zijn.
www.h3houtskeletbouw.be

Project van het Jaar: ForestPlus - Eeklo
Marnix Foré richtte samen met zijn echtgenote Lieve in 2002 ForestPlus op. Zijn broers Patrick en Danny Foré volgden vrij snel dezelfde weg. En ook zonen Bert, Augustijn, Frederik draaien intussen mee. ForestPlus specialiseert zich in drie kernactiviteiten: interieur, schrijn- en timmerwerken en houthandel. Het bedrijf diende het Gentse project EuropaBank bij de jury in. Het gebouw kenmerkt zich door een groot hoofdvolume waarbij doorheen de jaren naastliggende panden stelselmatig toegevoegd werden. De opdracht van Oost-architecten bestond erin een eenheid te creëren met een duidelijke circulatie binnen een uniek en mooi concept. De werken werden uitgevoerd over meerdere fases zodat het kantoor volledig operationeel bleef tijdens de werkzaamheden, wat gezien de ligging een waar huzarenstuk bleek. De verbouwing nam 2 jaar in beslag. Naast de constructiewerken was Forestplus verantwoordelijk voor het produceren en plaatsen van de binnendeuren en alle maatmeubilair. Vooral de eigen inbreng van ForestPlus in het geheel overtuigde de jury.
https://forestplus.be/

Gouden Baksteen van het Jaar: David Clarinval
Dit jaar gaat de Gouden Baksteen naar David Clarinval, vicepremier en minister van ondermeer middenstand, zelfstandigen en kmo’s.  Bouwunie is de minister erkentelijk omdat hij oor had naar haar opmerkingen op de geplande antifraudemaatregelen. Er lag namelijk een voorstel voor een nieuwe regeling hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen in de bouw op tafel die zeer nadelig zou zijn geweest voor de sector. Daarenboven was er sprake van een ketenaansprakelijkheid voor de lonen alsook een beperking van de keten van onderaannemers voor private werken die beiden voor Bouwunie onaanvaardbaar waren. Bouwunie is positief dat deze voorstellen de begrotingsonderhandelingen niet overleefd hebben. Nochtans blijven er verwoede pogingen om deze dossiers op te vissen in de laatste rechte lijn van deze regeerperiode. Bouwunie blijft rekenen op de consequente houding van de minister. Ook mede dankzij minister Clarinval komt er een lijst van werkende vennoten. Bouwunie was hier al jarenlang vragende partij voor. Niet alleen om zo alle personen op onze werven te kunnen identificeren, maar ook om te weten onder welk statuut zij op onze werven actief zijn. Minister Clarinval voerde ook een inhoudingsplicht in voor – vooral buitenlandse - zelfstandigen en werkende vennoten die hun sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen hier niet betalen. Samen met Bouwunie werd de maatregel aangepast en zo opgesteld dat de Vlaamse reguliere zelfstandigen in de bouw hier quasi geen hinder of nadeel van ondervinden. De minister steunde Bouwunie eveneens in haar vraag om het verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw te verlengen zonder bijkomende beperkingen. Ook werkte hij actief mee aan mogelijke alternatieven, zoals het door Bouwunie voorgestelde btw-tarief van 12% zonder beperkingen (dat het uiteindelijk ook niet haalde).

De Gouden Baksteen is een initiatief van Bouwunie in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering. 
Jean-PierreWaeytensDavidClarinvalKoenKempeneers

 • Contact

 • Het Bouwunie-Persteam

  Persverantwoordelijke Sanderijn Vanleenhove.
  GSM 0479 44 50 78 of sanderijn.vanleenhove@bouwunie.be

  Gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.
  GSM 0479 24 10 50 of jean-pierre.waeytens@bouwunie.be

Stel ons jouw vraag. Of vraag een bezoek aan van een van onze medewerkers. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be. Of stel je vraag in de chat.

Dank voor je vraag. Een van onze experts volgt jouw vraag verder op.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

 • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
 • validatie...

 • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.

  Ik begrijp dat Bouwunie mijn persoonsgegevens verwerkt met het oog op leden- of prospectenbeheer.
  Indien ik dit als niet-lid niet wil, volstaat een mail naar privacy@bouwunie.be.

  Ik kan mijn gegevens inkijken en laten aanpassen via een eenvoudig verzoek aan Bouwunie mét bewijs van identiteit.
  Met vragen of klachten over gegevensverwerking kan ik terecht bij de Gegevensbeschermingsautoriteit: www.privacycommission.be
  Het algemeen beleid van Bouwunie inzake gegevensverwerking vind ik onderaan deze pagina.

 
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
Fax: 02 253 07 45
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Ondernemingsnummer: BE0411.024.830
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 02 21 22 678
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Jouw passie verdient de beste ondersteuning.

Bouwunie.be gebruikt cookies om je de beste ervaring op de website te bieden. Door op "OK" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Je kan de cookies weigeren. Hou er wel rekening mee dat dan bepaalde grafische elementen niet correct verschijnen en je bepaalde applicaties niet volledig kan gebruiken.
Wil je meer weten over cookies of jouw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Klik dan op "Meer over cookies?".