Infoavond The Exploded View Beyond Building

The Exploded View op Kamp C © Foto: Tom Cornille

Wauw! Ik wist niet dat dit bestond! 


Op de allereerste mooie lenteavond van dit jaar was Jo Kusseneers, onze directeur Marketing, samen met nog een hele groep geïnteresseerden, aanwezig op de infoavond die Kamp C en Bouwunie organiseerden in en rond het project “The Exploded View Beyond Building”. En hij was, net als de andere deelnemers, aangenaam verrast door de meer dan 100 toepassingen met bio-based materialen die in dit project zijn samengebracht.

“Er werd onder meer isolatie op basis van gras getoond.  Zo’n simpel idee, met een grondstof die overal groeit. Waarom is men hier niet vroeger op gekomen?”, reageerde Jo. Over die isolatie en de vele andere bijzondere materialen die in het paviljoen zijn verwerkt, kregen de deelnemers een vakkundige uitleg tijdens een infosessie en een gegidste toer door het project. 

De deelnemers van deze infoavond hadden geluk! Het was prachtig weer en dus werd het een gezellige ontvangst bij het paviljoen met een frietje en een drankje. In de infosessie die aan de rondleiding voorafging, werden een aantal van de toegepaste materialen in het paviljoen wat nader toegelicht.


Isoleren met grasvezels, kan dat?

GRAMITHERM toonde hoe zij van gemaaid gras dat lokaal wordt verzameld, een 100% circulair en CO2-negatief isolatieproduct maken dat volledig in België wordt geproduceerd. Dat doen ze door een mix van 72% grasvezels, 20% jutevezels en 8% bindvezels samen te voegen. Het gebruikte gras komt o.a. voort uit maaiacties in natuurgebieden. Het mooie is dat hier dus geen inname van (landbouw)grond voor nodig is. Gras absorbeert heel goed CO2 en het groeit ook vanzelf, en overvloedig zelfs, zoals we in onze eigen tuinen kunnen vaststellen. Het maaisel is bovendien makkelijk te verzamelen. Tijdens het productieproces worden de cellulosevezels uit het gras gehaald en wat overblijft wordt als biogas ingezet voor het aanleveren van de energie die nodig is voor het drogen en bewerken van die cellulosevezels tot isolatiepanelen.
 

Of isoleren met papiervezels?

Ook ISOPROC produceert isolatiemateriaal met lokale en biobased grondstoffen. De grondstoffen voor hun iQ3-cellulose isolatie worden namelijk in een straal van maximum 257km rond de Belgische productiesite opgehaald en ze hebben voor 90% een plantaardige oorsprong: namelijk papier, meer bepaald krantenpapier. Dit krantenpapier, afkomstig uit productieoverschotten en niet verkochte oplages, wordt tijdens het productieproces omgezet naar cellulosevezels en krijgt zo een 2de leven als thermisch en akoestisch isolatiemateriaal. De cellulosevlokken worden ingeblazen in wanden, vloeren en daken, en zorgen voor een kierloze/naadloze vulling, waardoor er maximaal geïsoleerd kan worden voor alle isolatiediktes en dit zonder snijverlies. Het isolatiemateriaal heeft ook een zeer goede brandweerstand en vochthuishouding. Isoleren met papiervezels? Check, dat kan dus!
 

En hout is natuurlijk hét bio-based product bij uitstek!

Dries Hubrechts van Eurabo gaf in een inspirerende lezing een mooi overzicht van hoe je in de praktijk meer circulair kan gaan bouwen. Zoals iedereen ondertussen wel weet moeten we de CO2-uitstoot drastisch naar omlaag krijgen. Daarnaast worden bouwmaterialen op basis van minerale & petrochemische grondstoffen alsmaar schaarser. Allemaal redenen om op een andere manier én met hernieuwbare materialen te gaan bouwen.

En er zijn heel wat materialen en bouwwijzen waarmee we die uitdaging kunnnen aangaan. Hout is er een van. Het is een materiaal dat bij uitstek circulair is. Een boom neemt tijdens zijn groei voortdurend CO2 op uit de atmosfeer. En als die boomstam later verwerkt wordt tot een balk, een kast of parket, blijft al dat opgenomen CO2 in het hout vastzitten. Op de plaats waar de boom werd gekapt, wordt weer een nieuw bos geplant dat op zijn beurt opnieuw CO2 zal opnemen. Bomen dragen op die manier dus in grote mate bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot wereldwijd, tenminste als ze uit FSC- of PEFC-beheerd bos komt.
Het voordeel is dat hout ook lokaal gekapt kan worden.

Wist je bv. dat je een parket met eik uit het Zoniënwoud kan laten plaatsen?
Populierenhout is een andere lokale houtsoort die nog onvoldoende bekend is maar die voor heel wat toepassingen kan gebruikt worden. Hout is bovendien een heel dankbaar materiaal om losmaakbare en flexibele structuren te maken en leent zich ook uitstekend tot prefabricatie van grotere elementen, hetgeen de bouwsnelheid aanzienlijk kan verhogen en de omgevingshinder op de werf tot een minimum beperkt. Dat werd allemaal geillustreerd met foto’s van heel wat mooie houtbouwprojecten waar o.a. zwaluwstaarten, schroefbare verbindingen, optopping, modulebouw en paal en balkstructuren werden toegepast.

Ook makkelijk losmaakbare, hernieuwbare en herbruikbare isolatiematerialen zoals o.a. glasgranulaten, kurkplaten, cellulosevlokken en katoenisolatie kwamen aan bod. Het voordeel van zo’n gescheiden, losmaakbare opbouw is dat je gemakkelijk herstellingen en aanpassingen kan uitvoeren zonder breekwerk met verlies van materiaal.

Een van de getoonde projecten was een verbouwing waarbij een bestaande buitengevel die met cellulosevlokken was geïsoleerd, werd gedemonteerd. De cellulosevlokken werden daarbij netjes uit de gevelopbouw opgezogen en nadien terug in de nieuw opgebouwde buitenwand enkele meters verder ingeblazen. Een mooi voorbeeld van hergebruik van materiaal.
 

Welke verrassende materialen zijn er te zien in het project?

Tijdens de rondleiding doorheen het project werd uitleg gegeven over de verschillende materialen die zijn tentoongesteld. We pikken er hier maar een enkele uit.

In een van de ruimtes staat een aanrecht waarvan het keukenblad gemaakt is op basis van veenbessen en eierschalen. Een mooi, bordeauxrood gespikkeld paneel is het resultaat. De kastdeurtjes zijn dan weer gemaakt uit 100% plantaardig materiaal bestaande uit bierbostel en riet dat lokaal wordt opgehaald. In het project kan je ook nog andere panelen op basis van plantaardige materialen zoals o.a. paprikavezels, jute, en maisbladeren bekijken. Heel decoratief voor originele en duurzame interieurafwerkingen! 
 
25072e66-6f5a-4439-b3c8-7db3c0ad6153

Een wandbekleding met schimmels, algen of bacteriën!?

Ja, ook dat kan! Mycelium bestaat uit een netwerk van schimmeldraden en kan perfect ingezet worden om plaatmateriaal te maken in combinatie met bv. landbouw- of houtafval. En, … vooraleer u denkt aan een uitzicht met vieze grijze vlekken, neen hoor… het resultaat oogt heel anders dan u zou denken. Ook algen en bacteriën worden ingezet om nieuwe materialen te ontwikkelen. Het resultaat kan u eveneens ontdekken in het project.
 

Een gevel- of wandbekleding met kurk?

Aan de buitenzijde van het huis ontdek je de esthetische mogelijkheden die bewerkte kurkpanelen kunnen bieden om, naast isolatie, ook reliëf en structuur op de gevel of wand te brengen. Dat gaat van vlakke of origami-achtige structuren tot meer organische vormen waarin zelfs plantjes kunnen worden geïntegreerd. Ook de combinatie van verschillende reststromen van bv. riet, cellulosevezels van gerecycled toiletpapier uit het rioolslib van zuiveringsinstallaties (jawel!), onthardingskalk van drinkwaterbedrijven en biobased hars worden, nadat ze samengeperst zijn, een heel apart materiaal.

 

Maar er zijn er nog veel meer te zien!

We hebben, helaas, gewoonweg te weinig plaats in dit artikel om u nog meer van die bijzondere, nieuwe en vaak heel decoratieve materialen te laten zien. En bovendien u kan het materiaal tijdens het lezen van dit artikel ook niet voelen of ruiken, want een foto of beschrijving benadert toch nog altijd maar half “the real thing”. Het loont dus zeker om een keertje te gaan kijken. Zo kan u al die nieuwigheden eens “in het echt” zien.
 

En wat kost dat bio-based materiaal?

Goed om weten is dat veel bio-based materialen prijs-technisch al maar competitiever worden met de traditioneel gebruikte materialen. Sommige materialen die nog maar op heel kleine schaal worden geproduceerd zijn nog duurder. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat al deze materialen geen of veel minder CO2 -uitstoot teweeg brengen en dat wordt op termijn een belangrijk criterium bij het bepalen van de kostprijs voor een bouwwerk.
 

Plan je bezoek!

Je kan een bezoek met rondleiding boeken op de website van Kamp C. Zo krijg je meteen heel wat meer informatie en kennis aangereikt over de getoonde materialen. Je kan de tentoonstelling eventueel ook combineren met een geleid bezoek aan ’t Centrum. Dat is een volledig circulair kantoorgebouw dat zich ook op de campus bevindt. Zo wordt je rit naar Kamp C optimaal benut en keer je met heel wat nieuwe inzichten en kennis huiswaarts!


 

Stel ons jouw vraag. Of vraag een bezoek aan van een van onze medewerkers. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be. Of stel je vraag in de chat.

Dank voor je vraag. Een van onze experts volgt jouw vraag verder op.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.

    Ik begrijp dat Bouwunie mijn persoonsgegevens verwerkt met het oog op leden- of prospectenbeheer.
    Indien ik dit als niet-lid niet wil, volstaat een mail naar privacy@bouwunie.be.

    Ik kan mijn gegevens inkijken en laten aanpassen via een eenvoudig verzoek aan Bouwunie mét bewijs van identiteit.
    Met vragen of klachten over gegevensverwerking kan ik terecht bij de Gegevensbeschermingsautoriteit: www.privacycommission.be
    Het algemeen beleid van Bouwunie inzake gegevensverwerking vind ik onderaan deze pagina.

 
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
Fax: 02 253 07 45
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Ondernemingsnummer: BE0411.024.830
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 02 21 22 678
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Jouw passie verdient de beste ondersteuning.

Bouwunie.be gebruikt cookies om je de beste ervaring op de website te bieden. Door op "OK" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Je kan de cookies weigeren. Hou er wel rekening mee dat dan bepaalde grafische elementen niet correct verschijnen en je bepaalde applicaties niet volledig kan gebruiken.
Wil je meer weten over cookies of jouw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Klik dan op "Meer over cookies?".