Wat je moet weten over aardgasverbod bij nieuwbouw

Gepubliceerd op: 25/02/2025

Sinds begin dit jaar is een aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw. Dat is een geplande maatregel uit het Vlaamse klimaatakkoord van 2021 die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet verminderen ten voordele van milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. Het verbod komt dus niet onverwacht.

Wanneer wel en wanneer niet verboden?

  • Het is van toepassing op gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2025 een omgevingsvergunning voor nieuwbouw wordt aangevraagd. Voor vergunningen die in 2024 werden aangevraagd maar pas in 2025 worden uitgereikt, geldt het verbod niet.
  • Het geldt zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen, al zijn er bij de niet-residentiële klanten wel enkele specifieke uitzonderingen, waaronder industriële gebouwen.
  • Het blijft ‘plakken’ aan het gebouw. Ook iemand die binnen enkele jaren zo’n gasvrije nieuwbouw koopt, kan er geen gasaansluiting meer voor aanvragen.
  • Bij bestaande woningen mag je wel nog een nieuwe gasketel plaatsen of kan er nog steeds een gasaansluiting aangevraagd worden. Let wel: bij een ingrijpende energetische renovatie moet er volgens de EPB-regelgeving dan weer minstens een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden.

Hoe zit het met de prijs van een aansluiting?

Tot eind 2024 was de aansluitkost voor bestaande woningen op het gasnet in bepaalde gevallen begrensd tot 250 euro. Vanaf 2025 rekent Fluvius voor elke nieuwe aardgasaansluiting de werkelijke aansluitkost aan, in plaats van de begrensde kost. Voor nieuwbouwwoningen was dat verlaagde tarief al sinds 1 juli 2022 verdwenen.

Heeft dit verbod een grote impact op de werking van Fluvius?

Fluvius blijft het gasnet de komende decennia vakkundig, veilig en betrouwbaar beheren. Mogelijke investeringen in het gasnet worden zorgvuldig afgewogen en er wordt gezocht naar alternatieven voor aardgas.

Voor bestaande woningen kunnen klanten van Fluvius nog steeds overstappen van onder andere mazout of pelletkachels... naar aardgas. De spoedprocedure hiervoor blijft nog steeds bestaan.

Lees meer over de spoedprocedure