Het paasakkoord: btw-maatregelen met impact op de bouw- en installatiesector

Gepubliceerd op: 14/04/2025

De media focussen momenteel vooral op de pensioenhervormingen en de beperking in de tijd van de werkloosheid, maar het paasakkoord dat de federale regering vrijdagavond bereikte, bevat ook enkele btw-maatregelen met directe gevolgen voor de bouw- en installatiesector.

Zo wordt het verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw binnenkort permanent bij verkoop en stijgt het btw-tarief op fosssiele verwarmingsinstallaties van 6% naar 21%.

Sommige van deze maatregelen stonden al in het regeerakkoord en waren deels bekend. Andere worden nu concreter, al moeten nog een aantal details worden uitgewerkt.

Belangrijk: deze maatregelen zijn nog niet officieel.

De wetteksten zijn in voorbereiding en moeten nog goedgekeurd worden door het parlement. Ze treden pas definitief in werking na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Zodra dit gebeurt, brengen we je op de hoogte.

Wat weten we nu al?

  • Sloop en heropbouw: verlaagde btw-tarief wordt permanent
    Vanaf 1 juli geldt het verlaagde btw-tarief van 6% ook permanent bij verkoop (levering of sleutel-op-de-deurprojecten).
    Het moet gaan om een enige woning, met domicilievereiste, maar voor deze projecten geldt een maximale bewoonbare oppervlakte van 175 m².
  • Fossiele verwarmingsinstallaties: btw stijgt naar 21%
    Vanaf 1 juli stijgt het btw-tarief op verwarmingsketels op gas en mazout in renovatieprojecten van 6% naar 21%. Dit geldt dus voor woningen ouder dan 10 jaar.
    De verhoging betreft enkel de levering en installatie van de verbrandingsketel, niet de rest van het verwarmingssysteem.

    Het onderhoud en de herstelling van deze ketels blijven onder het verlaagde btw-tarief van 6% vallen.

    Zie ook: persbericht Bouwunie

    Bouwunie heeft bij minister van Financiën Jan Jambon aangedrongen op overgangsmaatregelen, bijvoorbeeld voor projecten waarvoor vóór 1 juli al een offerte of bestelbon is ondertekend. Die komen er wellicht ook, maar concrete details ontbreken voorlopig.

Hoewel deze maatregelen nog niet definitief zijn, treden de meeste al op korte termijn in werking. We raden bouw- en installatiebedrijven dan ook aan zich nu al voor te bereiden, klanten te informeren en geplande projecten tijdig te evalueren.

Warmtepompen: stimulans met vertraging

De regering wil de overgang naar duurzame energiebronnen stimuleren. Daarom wordt de btw op fossiele ketels verhoogd. Daarnaast vermeldt het regeerakkoord ook een btw-verlaging voor warmtepompen (van 21% naar 6%), zoals die tot eind vorig jaar gold. Deze maatregel maakt geen deel uit van het paasakkoord, maar wordt vermoedelijk opgenomen in een latere wetgeving en zou pas vanaf 1 januari 2026 ingaan.

Een extra drempel voor warmtepompen blijft de hoge prijs van elektriciteit in vergelijking met gas of mazout, mede door accijnzen en heffingen. De regering heeft aangegeven die verhouding te willen bijsturen, maar concrete plannen of timing ontbreken voorlopig.