Veilig naar de werf
01/11/2020
Om u veilig en volgens de regels te verplaatsen, moet u bijzondere voorzorgsmaatregelen nemen. Ook hier geldt: een goede basishygiëne én social distancing.
Zeker wanneer twee of meer personen samen willen rijden. Dat is alleen maar mogelijk als het voertuig voldoende groot is en iedereen een mondmasker draagt.
Tussen zitplaatsen een afscheiding voorzien om zo met meer personen samen te kunnen rijden, is mogelijk, maar alleen als die afscheiding aan de eisen voldoet.
Vanaf 2 november is telewerk verplicht waar het kan. Personeelsleden die niet kunnen telethuiswerken, zoals bouwvakarbeiders, moeten altijd een attest of ander bewijsstuk kunnen voorleggen dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt. Onderaan vindt u een modelattest dat u daarvoor kan gebruiken.
Risico-analyse en Preventiemaatregelen
Ook inzake het vervoer naar de werf moet een risico-analyse gemaakt worden en in functie hiervan moet u de nodige preventiemaatregelen treffen:
- handen wassen voor vertrek
- bepaal het maximaal aantal personen dat kan worden vervoerd i.f.v. het voertuig
- daarbij moet het principe van social distancing van min. 1,5 meter in de voertuigen in acht genomen worden.
u volgt de positionering volgens de richtlijnen en schema’s uit de Generieke gids (zie werk.belgie.be - u vindt het schema op p. 15) - Indien het niet mogelijk is de social distancing-regels te respecteren:
- beperk het aantal personen in het voertuig,
- of voorzie afscheidingen in voldoende flexibel materiaal met aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid (wegcode)
- in dit geval moet elke inzittende een mondmasker dragen en moet er ontsmettende handgel in het voertuig aanwezig zijn.
- het voertuig zoveel mogelijk door dezelfde chauffeur en passagier(s) laten gebruiken, op vaste zitplaatsen en zo min mogelijk gebruikerswissels voorzien
- reinigen van het voertuig aan de handgreep van de deuren vóór gebruik
- bij chauffeurswissel moeten de contactoppervlakken van de voertuigen worden gereinigd en ontsmet (handgreep deuren, stuur, versnellingspook, bedieningspaneel radio, airco,…)
- het voertuig ook regelmatig verluchten; zorg dat de ventilatie- en verluchtingssystemen goed functioneren en onderhouden zijn
- handen wassen bij aankomst
Bovenstaande principes zijn door Constructiv verwerkt in een algemene risicoanalyse (website)
In de praktijk kan dan bv. het volgende:
- maximaal 2 personen per zitbank van 3 posities (altijd een zitplaats tussenlaten);
- op een zitbank van 2 personen moet een afscheiding voorzien worden als daar twee personen willen zitten;
- een rij waar 2 passagiers (of chauffeur en passagier) zitten, wordt gevolgd door een nieuwe rij met de passagier in het midden (uitz.: indien een afscheiding reglementair geplaatst kan worden tussen de opeenvolgende rijen);
- alle inzittenden moeten altijd een mondmasker dragen!
Verplaatsing tijdens avondklok
Naar aanleiding van het stijgend aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens hebben de verschillende regeringen in het Overlegcomité op 16 oktober beslist om een aantal nieuwe, strenge maatregelen door te voeren. Zo geldt vanaf 19 oktober, en dit voor minstens 4 weken, een avondklok tussen middernacht en vijf uur. In Wallonië en Brussel tussen 22 uur en 6 uur.Werkverplaatsingen kunnen wel.
Hieronder vindt u twee voorbeelden van attesten die u kan meenemen of meegeven als u zelf als zaakvoerder of een of meer medewerkers in deze tijdspanne op de baan moet(en) voor het werk. Enkel invullen, afprinten op briefpapier van het bedrijf en klaar.
Modelbrief - Bouwwerknemers onderweg (17 kB)
02/11/2020
Brief die u kan meegeven aan uw werknemers die op de baan zijn voor het werk in coronatijden
Modelattest - Zaakvoerder op de baan (16 kB)
02/11/2020
Voorbeeld van attest waarmee u als zaakvoerder kan aantonen dat u onderweg bent voor het werk
Contact
-
Luc Proesmans
adviseur sociale zaken en veiligheidsociale wetgeving en zekerheid | veiligheid en welzijn
-
Twain De Hondt
adviseur sociale wetgevingarbeidsvoorwaarden, lonen, overuren, buitenlandse tewerkstelling