Samen op de werf (co-activiteit)
01/12/2020
Dat vraagt een specifieke aanpak én welbepaalde maatregelen die u moet nemen:
Beperken van co-activiteit
In eerste instantie moet u co-activiteit zoveel mogelijk beperken.Coronaverantwoordelijke aanduiden (door hoofdaannemer)
In geval van co-activiteit duidt de hoofdaannemer een voldoende bevoegd coronaverantwoordelijke aan: iemand van de hiërarchische lijn van de hoofdaannemer, bijvoorbeeld de ploegbaas of de werfleider.De coördinaten van de coronaverantwoordelijke hangen uit op de werf, naar analogie met de signalisatieverantwoordelijke bij wegenwerken. De veiligheidscoördinator en alle actoren aanwezig op de werf moeten op de hoogte worden gebracht.
Organisatorische maatregelen treffen
Volgende organisatorische maatregelen zijn mogelijk indien de co-activiteit aanleiding geeft tot het uitvoeren van werken door werknemers van dezelfde of verschillende werkgevers op eenzelfde verdieping/werklocatie/afgebakende ruimte… waarbij het risico ontstaat dat de social distancing niet ten allen tijde kan gerespecteerd worden:- Indien mogelijk, één enkele onderaannemer per verdieping/ werklocatie/afgebakende ruimte (sequentiële opeenvolging van de onder(of neven-)aannemer
- Indien niet mogelijk, het aantal arbeiders (van dezelfde of verschillende werkgevers) die tegelijk aan de slag zijn, op eenzelfde verdieping/ werklocatie/afgebakende ruimte beperken waarbij elke arbeider verplicht wordt een mondmasker te dragen. De arbeider die dit weigert, moet tijdelijk van de werf worden verwijderd door de coronaverantwoordelijke of de door hem aangestelde. Hij mag de werkzaamheden pas hervatten nadat hij alle preventiemaatregelen terug in acht heeft genomen.
- Op werven moeten werknemers en andere aanwezigen zo min mogelijk elkaar kruisen. Hiertoe kan een circulatieplan uitgewerkt worden (bv. éénrichtingscirculatie) inclusief voorrangsregels (bij kruising) en het dragen van mondmaskers.
- Het item werforganisatie bij co-activiteit in coronatijden moet expliciet vooraf besproken worden tussen opdrachtgevende aannemer en opdrachtnemende aannemer(s) (cf. Checkin@work) – o.a. noodzakelijk voor gezag van de aan te duiden/aangeduide coronaverantwoordelijke, én concrete afspraken i.v.m. social distancing.
Constructiv heeft bovenstaande preventiemaatregelen opgenomen in de checklist voorafgaand aan werken binnen een gebouw
We hebben twee modelbrieven gemaakt die u als onderaannemer kan gebruiken om uw hoofdaannemer enerzijds te vragen welke maatregelen hij neemt om de social distancing op de werf te handhaven en anderzijds op de hoogte te brengen van het feit dat er té veel personen op de werf aanwezig zijn om de social distancing te kunnen respecteren en dat u dus niet aan het werk kan (blijven).
U vindt ze hieronder.
Modelbrief - Te veel aannemers op werf - Organisatie werf (14 kB)
15/04/2020
Voorbeeld van brief voor onderaannemer als er te veel volk op de werf zou rondlopen: organisatie
Modelbrief - Te veel aannemers op werf - Schorsing werkzaamheden (14 kB)
15/04/2020
Voorbeeld van brief voor onderaannemer als er te veel volk op de werf zou rondlopen: schorsing werkzaamheden
Contact
-
Hilde Masschelein
adviseur-generaalbedrijfsinterne opleidingen en bedrijfsintern advies | erkenningen | juridische dossiers
-
Luc Proesmans
adviseur sociale zaken en veiligheidsociale wetgeving en zekerheid | veiligheid en welzijn
-
Twain De Hondt
adviseur sociale wetgevingarbeidsvoorwaarden, lonen, overuren, buitenlandse tewerkstelling