Kan u in het buitenland gaan werken
22/01/2021
Verplaatsing en grenscontroles
De grenzen met onze buurlanden zijn open. U kan zich dus in principe verplaatsen om te gaan werken maar u moet zich in het buitenland aan de daar geldende corona-regels houden.
Sinds de heropflakkering van de COVID19-pandemie gelden er restricties voor welbepaalde landen en streken. Dat betekent dat u niet zomaar naar elk land of elke regio kan afreizen én dat u ook bij terugkeer naar België (zie verder) rekening moet houden met een eventuele testing en/of verplichte quarantaine. De regering heeft na het Overlegcomité van 18 december besloten om strenger te controleren aan de grens.
Een actuele stand van zaken vindt u op de website van Buitenlandse Zaken.
Het is aangewezen dat u de nodige bewijsstukken bijheeft om aan te tonen dat u de grens overgaat om daar te gaan werken. Dat kan gaan om een overeenkomst, mailverkeer met uw buitenlandse klant, ...
Aan uw werknemers kan u een attest meegeven waarmee ze kunnen bewijzen dat ze voor het werk naar het buitenland moeten – zie website werk.belgie.be (link https://werk.belgie.be/nl/nieuws/certificaat-dat-de-noodzaak-aantoont-om-de-grens-over-te-steken-voor-het-werk).
Frankrijk
Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. Net zoals tijdens de eerste lockdown in het voorjaar moet iedereen een attest op zak hebben om aan te tonen dat ze een noodzakelijke verplaatsing maken (privé: Attestation de déplacement dérogatoire en werkverplaatsing: Justificatif de déplacement professionnel - link = https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/ressources-a-partager).De bedrijven blijven open. Er geldt een avondklok vanaf 18 uur tot 6 uur.
Vanaf zondag 24 januari om middernacht moet iedereen die Frankrijk binnen wil, een negatieve test voorleggen die 72 uur voor vertrek werd afgenomen. Die verplichting geldt niet voor essentiële reizen, zoals grensarbeiders en vrachtwagenchauffeurs.
Alle info over de coronamaatregelen in Frankrijk vindt u op de websites https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus en https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere
Een handige gids met de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften die u moet nakomen, vindt u hier: Guide de préconisations de sécurité sanitaire pour la continuité des activités de la construction-Covid-19
Luxemburg
Ook hier moet iedereen alle voorzorgsmaatregelen inzake gezondheid en veiligheid nakomen zoals social distancing (2 meter) en het dragen van mondmaskers of andere beschermingsmiddelen als dit niet mogelijk is (Toolbox Covid-19 bouw)Info over Corona-maatregelen: https://gouvernement.lu/fr/dossiers.gouv_msan+fr+dossiers+2020+corona-virus.html
Info voor bedrijven: https://meco.gouvernement.lu/fr/dossiers/2020/coronoavirus-entreprises.html
Nederland
Nederland is in lockdown, alvast tot 9 februari. Er geldt een quarantaineplicht van 10 dagen voor wie naar Nederland reist.De horeca en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Het dragen van mondmaskers in openbare ruimtes is verplicht.
Vanaf 23 januari geldt in heel Nederland een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en het formulier 'Werkgeversverklaring avondklok' nodig. Alle info over de avondklok vindt u op de website rijksoverheid.nl
Info voor bouwbedrijven: https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/11017/het-coronavirus-in-nederland-vragen-en-antwoorden
Info Nederlandse overheid: https://www.rivm.nl/
Duitsland
In Duitsland gelden strenge maatregelen, minstens al tot eind januari.Mensen die uit een risicogebied naar Duitsland reizen of terugkeren (rode zone - België is ook een rode zone), moeten net als bij ons 2 coronatests afleggen: 1 bij aankomst waarna een quarantaine van 5 dagen volgt en 1 na afloop van die periode.
Niet-essentiële winkels en restaurants zijn gesloten en de hotels mogen alleen gasten toelaten die voor professionele redenen reizen.
Info voor bouwbedrijven: https://www.bauindustrie.de
Terugkeer naar België
Bent u langer dan 48 uur in het buitenland geweest? Dan moet u 48 uur voor terugkeer het Passenger Locator Form (PLF) invullen.
Op basis daarvan wordt bepaald of u in quarantaine moet en/of getest moet worden of niet.
Was u langer dan 48 uur in een rode zone, dan moet u in principe verplicht in quarantaine en moet u zich laten testen op dag 1 en op dag 7. Als de test op dag 7 negatief is, mag u uit quarantaine. U moet wel ‘waakzaam blijven’ tot dag veertien. Als de test positief is, wordt uw quarantaine verlengd en moet u in zelfisolatie.
Uitzondering op quarantaineplicht voor zakenreizen
Voor zakenreizigers geldt vanaf 4 januari in bepaalde gevallen een uitzondering op de quarantaineplicht, als uit hun PLF blijkt dat ze géén risicogedrag vertoonden.
U neemt daartoe volgende stappen:
-
BTA-formulier
De zaakvoerder/werkgever vult het Business Travel Abroad-formulier in (BTA). Meteen na het verzenden van de aanvraag ontvangt hij een BTA-certificaatnummer. Dit nummer bezorgt hij aan de werknemer die naar het buitenland gaat voor het werk (of houdt hij bij als het om zichzelf gaat). Opgelet: dit moet u doen vóór het vertrek naar het buitenland! Per reiziger en per reis moet 1 formulier ingevuld te worden. Het formulier is telkens voor max. 30 dagen geldig. Als de reis langer dan 1 maand duurt, dan kan het formulier pas in de maand van terugkeer ingevuld worden.
Hier kan je het BTA-formulier raadplegen en invullen
-
Invullen van het Passenger Locator Form (PLF)
Max. 48 uur voor terugkeer naar België moet de reiziger het PLF-formulier invullen. Voortaan staat er bij de sectie “Aankomst in België “een extra optie. Je kan aangeven dat je reist om professionele redenen. Er verschijnt dan een veld waar je het BTA-certificaatnummer moet invullen.
-
Invullen van het zelfevaluatieformulier
Dit zelfevaluatieformulier maakt al enkele maanden deel uit van het Passenger Locator Form (PLF). Ook zakenreizigers moeten dit nog altijd invullen. Op basis van de antwoorden wordt een risicoscore berekend. Als deze laag is en je hebt een geldig BTA-certificaatnummer ingevuld, dan hoef je niet in quarantaine.
Meer info, zoals reisadvies per land en regio, vindt u op de website van Buitenlandse Zaken en op www.info-coronavirus.be
Contact
-
Anja Larik
directie- en economisch adviseurstudiewerk | economisch advies | content manager website