Versterkte rol van de arbeidsarts in de strijd tegen covid-19
26/01/2021
Nieuwe taken met betrekking tot covid-19
Er worden een aantal nieuwe specifieke taken aan de arbeidsarts toegewezen om covid-19 in de ondernemingen te bestrijden. Het gaat om bijkomende taken met betrekking tot:
- De contactopsporing op het werk en het in kaart brengen van de hoogrisicocontacten (binnen de werkcontext)
- Het uitschrijven van quarantaineattesten voor werknemers (zowel vaste als buitenlandse, en uitzendkrachten)
- Het doorverwijzen van werknemers om een covid-test te ondergaan, conform de door de overheid bepaalde teststrategie. Indien de arbeidsarts het meer aangewezen acht, kan de arbeidsarts de covid-test zelf afnemen. Het is echter geenszins de bedoeling om systematisch te testen of om alle werknemers te testen.
De werkgevers en werknemers moeten meewerken aan de opdrachten van arbeidsarts in het kader van de contactopsporing, quarantaine en testen. Dit houdt onder meer in dat werkgever en werknemers de arbeidsarts zo snel mogelijk verwittigen als zij op de hoogte zijn van een besmetting, dat de werkgever de nodige contactgegevens verschaft aan de arts zodat hij de werknemers kan contacteren, dat de werknemers waarheidsgetrouw aangeven wie hun hoogrisicocontacten op het werk zijn, enz.
Reorganisatie van het gezondheidstoezicht
Tijdens de pandemie hebben de extra taken van de arbeidsarts in verband met covid-19 voorrang op zijn gebruikelijke taken, zoals het periodiek gezondheidstoezicht, de spontane raadplegingen, de voorafgaande gezondheidsbeoordelingen, de re-integratiebeoordelingen, enz. Hierbij moet hij vertrekken van de naamlijst van de werknemers die aan het verplicht gezondheidstoezicht zijn onderworpen en prioriteit geven aan de meest kwetsbare werknemers (zoals jongeren, uitzendkrachten, beginnende werknemers, werknemers met een gezondheidsproblematiek, enz.).De arbeidsarts moet met de werkgever overleggen over de aanpassingen die hij aan het gezondheidstoezicht gaat doorvoeren, zodat dit ook praktisch georganiseerd kan worden.
De werkgever kan in dit kader uiteraard ook meegeven welke specifieke werknemers een functie uitoefenen die essentieel is in de onderneming om de continuïteit en de veiligheid van de activiteiten in de onderneming te verzekeren, zodat de arbeidsarts hiermee rekening kan houden. De richtlijnen van de inspectie Toezicht op het Welzijn op het werk van 20 mei 2020 kunnen hierbij als nuttige leidraad gelden.
Er geldt één uitzondering bij het bepalen van de prioriteiten: de voorafgaande gezondheidsbeoordelingen dienen in elk geval te worden uitgevoerd: deze zijn immers essentieel om nieuwe werknemers te kunnen aanwerven, en er bestaat van hen ook nog geen gezondheidsdossier. Deze voorafgaande gezondheidsbeoordeling vereist bovendien ook een fysiek onderzoek van de werknemer en kan dus niet via teleconsultatie.
In situaties waarin het niet strikt noodzakelijk is om een werknemer fysiek te zien of te onderzoeken, kan eventueel tijdelijk gebruik gemaakt worden van teleconsultaties. Deze zijn mogelijk bij: onderzoeken bij werkhervatting, in het kader van moederschapsbescherming, spontane raadpleging, bezoek voorafgaand aan de werkhervatting, en medische vragenlijsten als aanvullende medische handeling. De arbeidsarts zal dit moeten aangeven op het formulier voor gezondheidsbeoordeling.
Tarifering
Het KB bepaalt dat de taken in het kader van de contactopsporing, het verstrekken van quarantaineattesten en het doorverwijzen voor testen, binnen de jaarlijkse forfaitaire minimumbijdrage vallen die verschuldigd is door de ondernemingen van de groepen C- en D (die niet beschikken over een interne preventieadviseur).Het door de arbeidsarts zelf afnemen van covid-testen valt niet binnen het forfaitair basispakket, en bijgevolg worden deze tests steeds afzonderlijk gefactureerd door de externe dienst.
Voor grotere werkgevers van groepen A, B en C+ (die beschikken over minstens één interne preventieadviseur niv I of II), geldt dat zij preventie-eenheden kunnen gebruiken voor de bovengenoemde taken die de arbeidsarts uitvoert in het kader van de strijd tegen de coronapandemie.
Meer info
De tekst van het KB alsook de algemene toelichting is te vinden op de website van de FOD WerkgelegenheidLeden van Bouwunie kunnen terecht bij Luc Proesmans, adviseur sociale zaken en veiligheid, mail - tel. 02 588 42 04
Contact
-
Luc Proesmans
adviseur sociale zaken en veiligheidsociale wetgeving en zekerheid | veiligheid en welzijn