Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning integreert de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning tot één unieke vergunning. Vanaf 23 februari 2017 treedt ze in een eerste fase in werking.

Slechts 4 gemeenten, de 5 provincies en het gewest zijn effectief klaar. De 4 gemeenten zijn Dilsen-Stokkem, Langemark-Poelkapelle, Staden en Herstappe. De anderen moeten ten laatste op 1 juni starten. Zij moesten een uitzondering aanvragen. Deze gemeenten behandelen de dossiers nog via de "oude" procedure. De benamingen stedenbouwkundige vergunning, milieuvergunning en verkavelingsvergunning blijven in dat geval gelden.

Aanvragen met verplichte medewerking van een architect moeten vanaf 23 februari 2017 digitaal worden ingediend, ongeacht of de gemeente in de omgevingsvergunning is ingestapt of niet.

De omgevingsvergunning is er niet alleen voor zogenaamde 'gemengde' projecten, t.t.z. voor projecten, bedrijfsuitbreidingen en activiteiten waarbij nu zowel een milieu- als een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Door de omgevingsvergunning verdwijnt de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning. Activiteiten die nu enkel milieuvergunningsplichtig zijn, zoals bv. bepaalde stockage van gevaarlijke producten in een bestaand gebouw, zullen in de toekomst een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Ook bij (ver)bouwprojecten waar nu enkel een bouwvergunning nodig is, zal in de toekomst een omgevingsvergunning moeten aangevraagd worden.

Unizo maakte een handige "Snelwijzer" over de omgevingsvergunning. Leden kunnen hem downloaden van de Unizo-website.

Op www.omgevingsloket.be vindt u meer info over de omgevingsvergunning.
 

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.