Bouwbarometer 4de kwartaal 2020
15/01/2021
Bouw heeft bewogen 2020 achter de rug. Wordt 2021 het jaar van het herstel?
De bouwbarometer kleurt al sinds de uitbraak van de coronacrisis rood. Ook nu is de stemming eerder somber. 3 op 10 bouwbedrijven zeggen onvoldoende nieuwe opdrachten binnen te krijgen. Bij 1 op 4 is het orderboekje minder goed gevuld dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is duidelijk dat een duurzaam herstel van het vertrouwen bij gezinnen en bedrijven nodig is om hen weer tot investeren aan te zetten.
De bouwbarometer blijft ook in het vierde kwartaal hangen op een laag niveau. 98,1 is een beetje beter dan de scores van de vorige twee kwartalen maar nog altijd ver van de situatie vóór corona.
3 op 10 krijgt onvoldoende nieuwe opdrachten
24% van de Vlaamse bouwbedrijven heeft momenteel meer werk dan in de periode mei-september. 19% heeft nu minder werk. Op de vraag of ze vandaag voldoende werk hebben, antwoorden 9 op 10 “ja”. Dat is positief nieuws. Maar de vooruitzichten zijn minder optimistisch. 18% verwacht weliswaar meer werk maar 25% zegt minder werk in het vooruitzicht te hebben.
Het zijn vooral de nieuwe projecten die uitblijven. Gezinnen en bedrijven houden de vinger op de knip. 3 op 10 bouwondernemers krijgen daardoor onvoldoende nieuwe opdrachten binnen.
Dat vertaalt zich in een minder goed gevuld orderboekje. Dat is bij 7 op 10 voor minder dan een half jaar gevuld. 1 op 3 heeft maar werk voor max. 3 maanden vooruit. En dat is dus bij 1 op 4 een duidelijk slechter uitgangspunt dan een jaar geleden. Toen had dertig procent nog opdrachten voor meer dan zes maanden vooruit.
Op het personeelsbestand heeft dit momenteel weinig effect. Veruit de meeste bouwbedrijven werken nu nog met ongeveer evenveel mensen als enkele maanden geleden. 13% werkt met minder werkkrachten. Door ontslagen of niet-vervanging van mensen die op pensioen of zelf weggegaan zijn. 10% heeft nu meer werknemers. Voor de toekomst verwacht maar 11% een inkrimping van het personeelsbestand. 15% ziet zich in de toekomst zelfs opnieuw aanwerven.
Dat de vooruitzichten voor de werkgelegenheid minder negatief zijn dan die voor het werkvolume heeft alles te maken met de krappe arbeidsmarkt. Eens de economie opnieuw aantrekt, krijgen we weer meer te maken met een “war for talent”.
Corona zorgt bij 1 op 3 voor efficiëntieverlies
49% zegt bevoorradingsproblemen te hebben. 38% moet ook afrekenen met onverwachte of buitensporige prijsstijgingen van materialen of producten. Isolatiematerialen worden daar het meest genoemd. Een ander gevolg is het efficiëntieverlies doordat de bedrijven extra maatregelen nemen om de hygiënische voorschriften en de afstandsregel te respecteren. 46%, da’s bijna de helft, heeft daarmee te maken.
Bij 35% verloopt het contact met de klant moeilijk. 32% kampt met afwezige medewerkers die ziek zijn of in quarantaine zitten en 11% heeft financiële moeilijkheden.
2021: een overgangsjaar?

Studie - Bouwbarometer 2020-Q4 (441 kB)
15/01/2021
Bouw heeft bewogen 2020 achter de rug. Wordt 2021 het jaar van het herstel?
Contact
-
Anja Larik
economisch adviseurstudiewerk | economisch advies | content manager website