Bouwbarometer 3de kwartaal 2020
09/11/2020
Onzekerheid overheerst en houdt bouwbarometer op laag niveau
De bouwbarometer blijft in het derde kwartaal op een laag niveau hangen. Een score van 97,8 is zelfs nog een fractie slechter dan de 97,9 van het vorige kwartaal en nog altijd ver van de situatie vóór corona. De bouwbedrijven hebben nu wel meer werk dan voor de zomer maar de vooruitzichten zijn nog altijd niet rooskleurig. Velen vrezen een achteruitgang en geven nu al aan dat ze er financieel minder goed voor staan. De toekomst is onzeker. Hoe lang zal de crisis duren, hoe groot zal de impact uiteindelijk zijn, …? Niemand die het kan zeggen. En dan is deze enquête nog afgenomen vóór de exponentiële verslechtering van de coronacijfers.

Vooruitzichten hoogst onzeker en weinig rooskleurig
Het huidige werkvolume is beter dan dat van het tweede kwartaal. 27% geeft aan nu meer werk te hebben dan voor de zomer. Maar er is nog altijd een hoog percentage, m.n. 23%, dat nu minder werk heeft. De vooruitzichten zijn minder positief. Er is maar 15% die meer werk in het verschiet heeft. 30% zegt minder opdrachten te hebben.De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. 38% heeft nog voor minder dan 3 maanden werk. 19% zit nog goed voor meer dan een half jaar. Ter vergelijking: vorig jaar had meer dan 30% nog opdrachten voor meer dan 6 maanden vooruit.
De onzekerheid bij gezinnen, bedrijven en overheden is groot waardoor ze de vinger op de knip houden.
In het vorige kwartaal gaven we al aan dat 15% van de bouwkmo’s moesten overgaan tot naakte ontslagen (d.w.z. ontslagen, mensen die zelf weg gaan of op pensioen en die niet vervangen worden). Tijdens de eerste piek van de coronacrisis hebben veel bedrijven een beroep gedaan op “tijdelijke werkloosheid wegens overmacht”, zowel voor de arbeiders als voor de bedienden. Dit is een goede oplossing waar heel wat bedrijven gebruik van gemaakt hebben in de hoop dat de activiteit na de piek zou normaliseren. Maar van een snel of volledig herstel is geen sprake. Ondertussen vallen er echte ontslagen door de aanhoudende malaise. Ook nu geeft 14% van de bouwbedrijven aan dat het personeelsbestand verder zal inkrimpen.
Opvallend is voorts dat 7% van de bedrijven zegt dat de huidige prijzen verlieslatend zijn voor hen. Dat lijkt niet veel, maar in “normale” tijden stijgt dit percentage zelden boven 2 uit. 20% geeft aan dat de prijzen de jongste maanden verslechterd zijn. 27% ziet een verdere daling in de maanden die volgen.
Een teken aan de wand dat het water bij heel wat bedrijven tot aan de lippen komt. En dat is erg zorgwekkend. De bouw mag dan al op middellange en lange termijn een serieus groeipotentieel hebben, de bedrijven moeten deze crisisperiode overbruggen. Op korte termijn ziet de situatie er niet goed uit. Hopelijk geraken de meesten er zonder al te veel kleerscheuren door.
Studie - Bouwbarometer 3de kwartaal 2020 (384 kB)
09/11/2020
Veel onzekerheid bij gezinnen en bedrijven, in de hele maatschappij en economie eigenlijk. En dus weinig rooskleurige vooruitzichten voor de bouwbedrijven.
Contact
-
Anja Larik
economisch adviseurstudiewerk | economisch advies | content manager website