Of u nu starter in de bouw bent. Of een doorgewinterde bouwondernemer. Met deze opleiding optimaliseert u uw kostprijsberekening, en ook uw winsten.
Programma: Komen tot een heldere winstgevende kostprijsberekening
Basisprincipes van de kostprijsberekening voor de bouw
Sessie 1 - 9 september 2020
U bespreekt in detail de verschillende onderdelen en bepalende fasen in het bouwproces. Aan de hand van concrete informatie krijgt u inzicht in de diverse onderdelen van een kost- en aanbiedingsprijs.Wat onthoudt u? De doelstelling van kostprijsberekening. Winst en omzet: wat en hoe? De kostenelementen. Het bepalen van een uurloon (eenvoudig). Het vastleggen van de kostenelementen en calculatiefiches die in heel wat projecten voorkomen, en hoe u deze codeert in een bibliotheek.
Offerte en werkvoorbereiding
Sessie 2 - 15 september 2020
U zet de theorie om in de praktijk. Via een grondige voorcalculatie en transparante werkwijzen raamt u de kostprijs van een project. Om daarna het calculatiedossier te gebruiken als basis voor uw werkvoorbereiding en planning.Met behulp van het gratis programma CPRO maken we een uitgebreide voorcalculatie. Een kant-en-klare offerte is het resultaat van de dag.
Wat onthoudt u? U leert over de specifieke bouwplaatskosten (theorie en praktijk), meetstaten, het opstellen van een werkvoorbereiding en het maken van een kostprijsberekening.
Vorderingsstaten en nacalculatie
Sessie 3 - 22 september 2020
Na de voorcalculatie, de werkvoorbereiding en de planning breekt de volgende fase aan in het bouwproces: de werfopvolging met de hieraan gekoppelde vorderingsstaten en nacalculatie.U graaft dieper in de gegevens die nodig zijn voor uur-, machine-, materiaal- en onderaannemer-registraties. Hoe u een vorderingsstaat opstelt? En hoe u aan nacalculatie doet? Dat weet u op het einde van de dag.
Wat onthoudt u? U leert over registraties, controle van de kostprijs tijdens de uitvoering, het bepalen van de verschillende afwijkingen van de directe kosten, de prijsherzieningsformule, de nacalculatie van de directe kosten van een project
Bepalen van een uurloon
Sessie 4 - 30 september 2020
Uw arbeidskosten wegen vaak het meest door in een project. Het is dus zeker aan te raden deze kost eens grondig te bekijken.Wat onthoudt u? U leert over de kostprijs van een uurloon, de cao, de sociale lasten, regielonen, tijdnormen, de verplaatsingsvergoeding en de mobiliteitspremie, het identificeren, indelen en budgetteren van de algemene kosten, het bepalen van een algemene kosten uurtoeslag en/of percentage en van een winst uurtoeslag en/of -percentage.
De directe kosten en optimalisatie van uw kostprijs i.f.v. uw orderboekje
Sessie 5 - 8 oktober 2020
U gaat in deze sessie dieper in op de overige directe kosten. En leert werken met de CMK (kostenschaal voor aannemersmaterieel). Tot slot werken we een volledige case uit. Zo verwerft u een goed inzicht in de structuur en de aanpassingsmogelijkheden van uw kostprijsberekening.Wat onthoudt u? U leert een materiaalkost, -hoeveelheden en een materieelkost bepalen (eenvoudig, uitgebreid en volgens de CMK). U krijgt inzicht in de structuur van de kostprijs en u leert uw prijsberekening dynamiseren in functie van het orderboekje.