Opleiding: "Kostprijsberekening"

  • wo 3 mei 2017 - wo 31 mei 2017
  • Desco, Gent
  • Alle bouw- en houtbedrijven

Bent u nog winstgevend bezig?

Gedurende 5 lessen leert u aan de hand van realistische oefeningen de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening.

Sessies op woensdagen 3, 10, 17, 24 en 31 mei 2017 – telkens van 16u tot 20u
€ 675,00
excl. btw Voor leden van Bouwunie

-
€ 850,00
excl. btw voor niet-leden
De concurrentie in de bouwsector is erg vergroot de jongste tijd. Hierdoor staan de prijzen zwaar onder druk. Vele bouwbedrijven zien hun winsten wegvallen. Hoeveel moet u nog tellen om uw boterham te kunnen verdienen? Een meer dan terechte vraag in deze tijd.

Bouwunie wil u graag bijstaan en organiseert een praktische opleiding kostprijsberekening op maat van kmo’s en zelfstandigen uit de bouw.

U leert aan de hand van concrete en realistische oefeningen de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening. U verwerft de nodige inzichten en tools die u onmiddellijk kan toepassen in uw eigen onderneming.
 

Programma
 

Sessie 1:  Basisprincipes van de kostprijsberekening voor de bouw

•    U krijgt een gedetailleerde bespreking van de verschillende onderdelen en bepalende fasen in het bouwproces. Aan de hand van concrete informatie krijgt u inzicht in de dievsre componenten van een aanbiedingsprijs.
U leert over de doelstelling van kostprijsberekening, winst en omzet: wat en hoe?, de kostenelementen, het bepalen van een uurloon (eenvoudig), het vastleggen van de kostenelementen en calculatiefiches die in heel wat projecten voorkomen en deze coderen in een bibliotheek

Sessie 2: Offerte en werkvoorbereiding

•    Via een grondige voorcalculatie en transparante werkwijzen kan u de kostprijs van een project ramen om daarna het calculatiedossier te gebruiken als basis voor de werkvoorbereiding en de planning. In deze sessie zetten we de theorie om in de praktijk. Met behulp van het gratis programma cpro maken we een uitgebreide voorcalcualtie die resulteert in een kant en klare offerte.
U leert over de specifieke bouwplaatskosten (theorie en praktijk), meetstaten, het opstellen van een werkvoorbereiding en het maken van een kostprijsberekening.

Sessie 3: Vorderingsstaten en nacalculatie

•    Na de voorcalculatie, de werkvoorbereiding en de planning breekt de volgende fase aan in het bouwproces: de werfopvolging met de hieraan gekoppelde vorderingsstaten en nacalculatie. We gaan dieper in op de gegevens die nodig zijn voor uur-, ùmachine-, materiaal- en onderaannemer-registraties. U leert hoe u een vorderingsstaat opstelt en hoe u aan nacalculatie kan doen.
U leert over registraties, controle van de kostprijs tijdens de uitvoering, het bepalen van de verschillende afwijkingen van de directe kosten, de prijsherzieningsformule, de naclaculatie opstellen

Sessie 4: Bepalen van een uurloon

•    De arbeidskosten zijn in vele gevallen de grootste kostenfactor in een project. Het is dus zeker aan te raden deze kost eens grondig van naderbij te bekijken.
U leert over de kostprijs van een uurloon, de cao, de sociale lasten, regielonen, tijdnormen, de verplaatsingsvergoeding en de mobiliteitspremie, het identificeren, indelen en budgetteren van de algemene kosten, het bepalen van een algemene kosten uurtoeslag en/of percentage, het bepalen van een winst-uurtoeslag en/of -percentage.

Sessie 5: Uitdieping directe kosten en optimalisatie van uw kostprijs i.f.v. uw orderboekje

•    We gaan in deze sessie dieper in op de overige directe kosten. U leert praktisch werken met CMK (kostenschaal voor aannemersmaterieel). Tot slot werken we een volledige praktische case uit zodat u een goed inzicht verwerft in de structuur en de aanpassingsmogelijkheden van uw kostprijsberekening.
U leert een materiaalkost, -hoeveelheden en een materieelkost bepalen (eenvoudig, uitgebreid en volgens de CMK). U krijgt inzicht in de structuur van de kostprijs en u leert uw prijsberekening dynamiseren in functie van het orderboekje.


Lesgever: Mike Bogaerts, Hoofdadviseur Afdeling Bedrijfsbeheer WTCB.
Hij heeft een jarenlange ervaring en dagelijkse contacten met kmo’s en zelfstandigen uit de bouwsector.

Data: woensdagen 3, 10, 17, 24 en 31 mei 2017 – telkens van 16u tot 20u (pauze met broodjes om 18u)

KMO-portefeuille: U kan deze opleiding betalen via de kmo-portefeuille waardoor u tot 40% bespaart op de opleidingskost (excl. btw). Bouwunie is een door de Vlaamse overheid geregistreerde dienstverlener - DV.0212324

Info: Bel Anja Larik (inhoud) of An Van Damme (administratie) op tel 02 588 11 00 of via mail info@bouwunie.be

 

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.