Nieuwe regels voor verhuur woningen en appartementen vanaf 1 januari 2019
03/01/2019
De Vlaamse overheid heeft een website gemaakt waar u alle relevante info terugvindt: www.woninghuur.vlaanderen
De Vlaamse overheid heeft ook een brochure geschreven die u hieronder kan downloaden.
De belangrijkste wijzigingen tegenover de vroegere wetgeving zijn de volgende
De huurwaarborg wordt verhoogd van twee naar drie maanden huur en moet op een geblokkeerde rekening worden geplaatst.
Een huurwaarborg betalen in cash is niet toegestaan.
Tijdens de huurovereenkomst kan de huurprijs enkel geïndexeerd worden, behalve wanneer er energiebesparende investeringen werden uitgevoerd. Op die manier worden verhuurders gestimuleerd om woningen energiezuiniger te maken.
De woning moet voldoen aan de woningkwaliteitsvereisten die worden opgelegd door de Vlaamse Wooncode. Dit kan worden aangetoond door een conformiteitsattest.
Als de woning niet aan deze kwaliteitsvereisten voldoet, kan de huurovereenkomst door een rechter worden nietig verklaard en kan de huurder terugbetaling vragen van de betaalde huurgelden. De rechter kan wel een bezettingsvergoeding opleggen.
De kleine herstellingen blijven ten laste van de huurder, maar de Vlaamse regering heeft een lijst opgesteld wat hieronder kan verstaan worden. Dit om discussies in de toekomst te vermijden.
Het is wel geen exhaustieve lijst. De lijst dient als voorbeeld om de bedoeling van de Vlaamse overheid te laten zien. Deze lijst vindt u hieronder.
De huurder is aansprakelijk voor brand- én waterschade en wordt verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten.
Om de woonzekerheid voor de huurders te bevorderen, blijft de huurovereenkomst van negen jaar de regel. Huurovereenkomsten van korte duur blijven mogelijk maar kunnen voortaan expliciet opgezegd worden door de huurder. Er moet wel een opzegtermijn van 3 maanden worden gerespecteerd en een schadevergoeding worden betaald van anderhalve, een hele of een halve maand naargelang de huurder opzegt in het eerste, tweede of derde jaar.
Bij een dreigende uithuiszetting wordt het OCMW sneller op de hoogte gebracht.
Tenslotte zijn er ook specifieke bepalingen voor medehuur die bepalen dat de echtgenoot of wettelijke samenwoner van rechtswege een huurder is.
Er wordt ook bepaald wat er gebeurt wanneer het huwelijk of de wettelijke samenwoning wordt beëindigd.
OPGELET!
Het nieuwe Vlaamse woninghuurrecht is van toepassing op alle vanaf 1 januari 2019 afgesloten huurcontracten.Dat laatste is een cruciale nuance. Huurcontracten die tot en met 31 december 2018 worden afgesloten, blijven onder de (oude) federale Woninghuurwet vallen. Doorslaggevend criterium is de datum van afsluiting/ondertekening en niet het begin van de overeenkomst. Het is dus niet relevant wanneer het huurcontract effectief start. In de praktijk komt het immers voor dat de datum van ondertekening van het huurcontract verschilt van de datum waarop het contract begint.
Document - Vlaams Woninghuurdecreet voor woninghuurovereenkomsten (5460 kB)
03/01/2019
Voor huurovereenkomsten die worden afgesloten vanaf 1 januari 2019 voor appartementen of woningen die gelden als hoofdverblijfplaats voor de huurder in Vlaanderen, gelden er nieuwe spelregels. De overheid heeft de belangrijkste zaken gebundeld in deze brochure.
Document - Woninghuur lijst kleine herstellingen huurder (554 kB)
03/01/2019
Kleine herstellingen zijn ten laste van de huurder. De Vlaamse regering heeft een lijst opgesteld wat hieronder zoal kan verstaan worden, bij wijze van voorbeeld.
Contact
-
Hilde Masschelein
adviseur-generaalerkenningen | juridisch advies | borgstellingskas