Vernieuwde kmo-portefeuille vanaf 1 april 2016

Via de kmo-portefeuille kan u als kmo-bouwondernemer subsidies krijgen voor diverse vormen van opleiding en advies. De huidige pijlers, domeinen, afzonderlijke steunplafonds en percentages verdwijnen vanaf 1 april. In het nieuwe systeem krijgt elke kmo jaarlijks één subsidieplafond en één steunpercentage dat die kmo afhankelijk van haar noden en behoeftes kan inzetten voor opleiding en/of advies.

In de toekomstige kmo-portefeuille wordt een onderscheid gemaakt volgens de grootte van de onderneming. Kleine ondernemingen krijgen een jaarlijks steunplafond van 10.000 euro, het steunpercentage bedraagt 40%. Middelgrote ondernemingen kunnen jaarlijks maximaal 15.000 euro via de kmo-portefeuille krijgen. Het steunpercentage bedraagt 30%.

Het aanvragen en toekennen van de subsidies wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden via een vernieuwde en intuïtief te gebruiken website. Er wordt gekozen voor een geautomatiseerd proces waarbij de kmo-portefeuille beperkt wordt tot subsidieverstrekking zonder dossierbehandeling door de administratie zoals vandaag al gebeurt in bv. de pijler opleiding. Dienstverleners zullen niet meer elke steunaanvraag moeten bevestigen. Ze blijven er wel op toezien dat de steunaanvraag voldoet aan de voorwaarden van de kmo-portefeuille; zo niet kunnen zij de steunaanvraag alsnog geweigeren.

Kmo groeisubsidie

Naast de kmo-portefeuille komt er een nieuw subsidie-instrument: de kmo-groeisubsidie. Deze groepeert een aantal bestaande instrumenten. Met de  kmo-groeisubsidie kunnen kmo’s gericht steun krijgen voor hun groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. De financiële ondersteuning wordt geboden voor het verwerven van de benodigde kennis gericht op groei. Dit kan zowel bij het oriëntatie- (voor een recent opgerichte onderneming) of het heroriëntatieproces (bestaande onderneming).

Voor het verwerven van de kennis kan de kmo vrij kiezen om met een externe dienstverlener samen te werken en bijgevolg advies aan te kopen, dan wel om kennis te verankeren in de onderneming door de aanwerving van een strategisch profiel. Een steunaanvraag voor de kmo-groeisubsidie zal twee maal worden beoordeeld door de administratie. Bij de indiening van het dossier wordt de aanvraag bekeken en een tweede beoordeling volgt ex post bij de uitbetaling van de subsidie.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.