Checklist: Hoe herken je een goede aannemer?

Iedereen die bouwt of verbouwt en op zoek gaat naar een aannemer, stelt zich de vraag: welke aannemer zal de werken uitvoeren? Met wie ga ik in zee? En meer bepaald: wie kan ik vertrouwen? Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn aannemer een echte vakman is? Hoe herken je trouwens een goede vakman? En zal hij zijn afspraken nakomen?

Speciaal voor wie aan een bouw- of verbouwproject begint, ontwikkelde Bouwunie de checklist: ‘Hoe herken je een goede aannemer’. De checklist kan geraadpleegd worden op de specifieke website van Bouwunie: www.vinduwaannemer.be

Bouwproblemen voorkomen is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten. Het is dus belangrijk om de juiste vakman te kiezen en een goed contract af te sluiten. De checklist ‘Hoe herken je een goede aannemer’ is een combinatie van zaken die je best op voorhand controleert en nuttige tips om een vakman te onderscheiden van de rest. Niet enkel de kwaliteit van de uitgevoerde werken telt maar ook de timing en het respecteren van de gemaakte afspraken staan centraal.

Is mijn aannemer met alles in orde?

Voor je in zee gaat met een aannemer, controleer of hij de werken wel mag uitvoeren én of hij geen schulden heeft. Dit geeft je meer zekerheid en onder andere minder kans op een faillissement. Controleer of je aannemer in orde is met zijn inschrijving in de kruispuntbank van ondernemingen en zo bewijst dat hij de juiste ondernemersvaardigheden heeft. Fiscale en sociale schulden kunnen ook online gecontroleerd worden. Een belangrijke controle want wie met een aannemer in zee gaat die niet in orde is met de wettelijke verplichtingen riskeert zware boetes. De links naar de databanken zijn terug te vinden op de website Vind uw Aannemer.

Hoe herken ik een echte vakman?

Al van bij het eerste gesprek zal de (ver)bouwer ervaren dat een goede vakman advies geeft. Een vakman is op de hoogte van de nieuwe technieken en werkmethodes maar ook  over financiële en fiscale voordelen zoals over premies, het verlaagde btw-tarief en de energiebesparende maatregelen. Een vakman is niet bang van kritische vragen en wil van gedachten wisselen. Hij werkt ook aan zijn herkenbaarheid en geeft graag enkele referenties van klanten waar hij eerder projecten uitvoerde. 

Een goed contract en een aangenaam contact

Als er conflicten ontstaan, hebben die bijna altijd te maken met een combinatie van de prijs, de timing en/of de kwaliteit van de uitgevoerde werken. 

Essentieel om het bouwen aangenaam en vlot te laten verlopen, is een goed contract. Goede contracten kennen een evenwicht in de rechten en plichten van zowel aannemer als klant. Problemen voorkomen staat centraal. Van belang zijn afspraken rond de prijs en de uitvoeringstermijn, het schriftelijk overeenkomen van meerwerken (met ook hier duidelijke afspraken rond de prijs en het verlengen van de uitvoeringstermijn) en voldoende gedetailleerde en duidelijke lastenboeken, aan te leveren door de architect. Kortom, het is van belang om zoveel mogelijk factoren op voorhand af te spreken en schriftelijk vast te leggen want dit geeft minder discussies achteraf.

Belangrijk is ook dat verbouwers aandacht hebben voor kwaliteit en de juiste prijs. (Ver)bouwers kunnen aannemers met minder goede bedoelingen snel herkennen aan hun abnormaal lage prijzen, bedoeld om de prijsbewuste klant gemakkelijker over de streep te trekken.

Andere aandachtspunten

Samenwerken met een lokale aannemer biedt heel wat voordelen. Zo kan hij gemakkelijk langskomen na de werken, als er nog vragen zijn of een onderhoud moet gebeuren. Bovendien heeft hij er alle baat bij om een uitstekende service te bieden, om zijn reputatie hoog te houden. 

Een aannemer die zelf meewerkt op de werf of iemand ter plaatse heeft met wie er goed gecommuniceerd kan worden, vergemakkelijkt het bouwproces. Verder kan je ook controleren of de aannemer lid is van een beroepsorganisatie zoals Bouwunie. Wie lid is, is vaak meer betrokken bij zijn vak. Bovendien bieden beroepsorganisaties bijscholingen en opleidingen aan en brengen zij hun leden op de hoogte van wijzigingen in belangrijke wet- en regelgevingen. Ook een kwaliteitslabel of certificaat is een aandachtspunt zoals het EBA-label voor EnergieBewuste Aannemers of aannemers die ATG-gecertificeerd zijn om bestaande spouwmuren na te isoleren door de spouw te vullen. 

Hoe herken je een goede aannemer?
Kijk op de website Vinduwaannemer.be voor de volledige checklist.

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.