Bedrijven > 100 werknemers: diagnostiek woon-werkverkeer
01/06/2017
Enquête indienen vóór 31 januari 2018
Om een beter inzicht te krijgen in het woon-werkverkeer van de werknemers zijn alle ondernemingen die gemiddeld meer dan 100 werknemers (in de periode 1 juli 2016 – 30 juni 2017) tewerkstellen, verplicht om de 3 jaar een mobiliteitsenquête in te vullen. De voorgaande enquête gebeurde in 2014.
De huidige enquête betreft de toestand van de mobiliteit op 30 juni 2017. De vragenlijst moet afzonderlijk ingevuld worden voor elke vestiging met gemiddeld minstens 30 werknemers.
Normaal gezien ontvangen de betrokken bedrijven voor eind juni een bericht van de FOD Mobiliteit met de vraag de enquête uit te voeren. Indien u aan de voorwaarden voldoet en dit bericht niet ontvangt, kan u het opvragen via e-mail op enquetewwv@mobilit.fgov.be.
U kan de voorlopige vragenlijst (te downloaden als pdf, zie adres website hieronder) al gebruiken als voorbereiding.
Het verslag moet worden voorgelegd aan de ondernemingsraad of bij ontstentenis aan de vakbondsafvaardiging, of bij ontstentenis, rechtstreeks aan de werknemers. Zij dienen hun advies te geven binnen de 2 maanden na de ontvangst van het verslag. Pas nadat dit advies werd gegeven door de ondernemingsraad, of vakbondsafvaardiging, of de werknemers, kan de werkgever de enquête online indienen. Er is geen mogelijkheid om antwoorden op papier in te dienen.
De resultaten moeten ten laatste vóór 31 januari 2018 via elektronische wijze ingediend worden bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. De gebruikersnaam en het paswoord zijn dezelfde als voor de elektronische toepassingen van de sociale zekerheid.
Op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer vindt u alle info met betrekking tot de enquête en de te volgen werkwijze.
De website bevat ook nog een aantal nuttige richtlijnen die u verder kunnen helpen bij het invullen van de vragenlijst; o.a. kan u in de rubriek “Diagnostiek woon-werkverkeer” de rapporten downloaden van de eerdere enquêtes, alsook een “gids voor goede praktijken” en een rubriek “FAQ”.

Contact
-
Luc Proesmans
adviseur sociale zaken en veiligheidsociale wetgeving en zekerheid | veiligheid en welzijn