Nu actie gevraagd ...

Mag ik  bij deze u en uw familie mijn beste wensen voor het nieuwe jaar aanbieden. Dat geluk en voorspoed, een goede gezondheid en de nodige durf en doorzetting om in 2016 te ondernemen uw deel mag zijn.

2015 was een jaar om snel te vergeten. Terreur en dreiging hielden enerzijds de Westerse wereld in hun greep. Het begon al vroeg in januari met de aanslag op Charlie Hebdo, om na een resem incidenten, al dan niet verijdelde terroristische acties, constante dreigingen …, te leiden naar de aanslagen van de fameuze 13e november in Parijs. België werd de draaischijf van het internationale terrorisme genoemd, en als permanent oorlogsgebied afgeschilderd. Ons land werd gemeden, met alle economische gevolgen van dien. Anderzijds was het ook het jaar waarin wij de vluchtelingenstroom naar Europa verder zagen aanzwellen. Het evenwicht tussen het verlenen van humanitaire hulp en de draagkracht van een land om vluchtelingen op te vangen raakt verstoord. En nog is geen beterschap in zicht.

Op initiatief van staatssecretaris Bart Tommelein werd in 2015 een ronde tafel georganiseerd waarbij de strijd tegen de sociale fraude wordt opgevoerd, een gezamenlijke strijd van werkgevers, vakbonden en regering. Dit resulteerde in een actieplan “Strijd tegen de sociale fraude en sociale dumping”. De besprekingen zijn achter de rug, de acties werden voorbereid en ingevoerd. Nu wordt het evenwel tijd om te oogsten. In 2016 zouden de eerste resultaten toch zichtbaar moeten zijn. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog. Het is wachten op de eerste evaluaties.

Hoe dan ook, deze plannen kunnen maar slagen als deze gepaard gaan met een ingrijpende lastenverlaging op de loonkost. Het verschil in loonkost bij Belgische bouwvakkers in vergelijking met buitenlandse werkkrachten is een te grote handicap. Dit leidde al tot een afkalving van de tewerkstelling. De bouwsector heeft, onder impuls van Bouwunie, berekend dat een kostenverlaging van 6 euro per uur noodzakelijk is om de neerwaartse spiraal van het jobverlies in de bouw te keren. De kostprijs van deze operatie lijkt hoog, maar de regering mag niet vergeten dat er hier behoorlijk grote terugverdieneffecten aan gekoppeld zijn.

Belangrijk evenwel is dat ten eerste deze operatie voor de volle 6 euro wordt doorgevoerd. De taxshift waar de regering momenteel zo graag naar verwijst, is slechts een druppel op een hete plaat. Ten tweede moet deze taxshift nog dit jaar worden ingevoerd. De regering heeft al laten verstaan dat dit mogelijks pas in 2020 zou in voege treden. Vraag is of er binnen 4 jaar nog sprake is van een Vlaamse bouwsector. Het is vijf voor twaalf. De regering moet nu duidelijk laten zien dat het hen menens is met de aanpak van de sociale fraude en het behoud van de tewerkstelling in de bouw! 

Filip Verkest Voorzitter Bouwunie
Bouwvisie uit Bouwnieuws 1/2016 van 27 januari 2016

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.