Asbestinventaris – Asbestvrij Vlaanderen

Asbestverwijderaars aan het werk

Tegen 2040 wil de Vlaamse Overheid Vlaanderen versneld asbestvrij maken. Daarvoor werd de “asbestinventaris” in het leven geroepen. Wat betekent dat nu?

OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, werkt aan een asbestafbouwplan dat uiterlijk tegen 2018 in voege zal treden. Op dit moment wordt de hoeveel asbest in gebouwen geschat op 2,09 miljoen ton  waarvan 910.000 ton in residentiële gebouwen, 724.000 ton bij bedrijven en 436.000 ton in landbouwgebouwen.

Als onderdeel van het asbestafbouwplan wordt de asbestinventaris als mogelijk instrument bekeken. Die asbestinventaris is niet nieuw, maar zal als verplichte inventaris worden gekoppeld aan de woningpas. Wie zijn woning wil verkopen, zal verplicht worden een asbestinventaris te laten opmaken. Op die manier worden woningeigenaars geïnformeerd en gesensibiliseerd over de asbesttoepassingen en de potentiële risico’s. Volgens OVAM zal dat ten vroegste volgend jaar in voege kunnen gaan. Regelgeving of beslissingen zijn hierover nog niet vastgelegd.

Meer informatie over het herkennen en omgaan met asbesttoepassingen vindt u op de website van OVAM: http://www.ovam.be/asbest-1

Bouwunie is als sectororganisatie betrokken bij het asbestafbouwplan en volgt het op de voet. Wilt u meer weten? Contacteer Greet Diericx

Stel ons hier uw vraag. Bouwunie-leden contacteren het Bouwunie-expertenteam ook snel via 02 588 11 00 of via info@bouwunie.be.

Dank u. We verwerken uw aanvraag zo spoedig mogelijk.
Er is een onherstelbare fout opgetreden.
Er was een probleem bij het laden van het formulier.
De verwerking is bezig. Even geduld a.u.b.

Graag nog even uw gegevens zodat we u indien nodig kunnen contacteren:

  • {{ data.formData.vat_isvalid = ((data.formData.vat && contactRequestForm.vat.$valid)? '1':null) }}
  • validatie...

  • Vul alle velden volledig in. De verplichte velden zijn aangegeven.
Bouwunie vzw
Maria-Theresialaan 35
1800 Vilvoorde
Tel: 02 588 11 00
E-mail: info@bouwunie.be
Web:
Unizo vzw
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
Tel: 0800 20 750
E-mail: ondernemerslijn@unizo.be
Web:
Uw passie verdient de beste ondersteuning.