Login voor bouwunie leden

Log hier in en u krijgt toegang tot de volledige website:
informatie, advies, tools,

Uw wachtwoord is gelijk aan uw lidnummer dat u terugvindt op uw lidkaart. U kan dit best wijzigen naar een door u gekozen wachtwoord.

Bouwunie-lidnummer
Wachtwoord

Nog geen lid?

Bepaalde informatie en de meeste toepassingen op deze website zijn enkel toegankelijk voor leden van Bouwunie.

Wil u lid worden of wenst u meer informatie over het lidmaatschap? Vul dan uw gegevens in (na klik op Lid worden) en we contacteren u zo snel mogelijk.


Bouwunie-lidnummer en/of wachtwoord vergeten?

Laagste aantal afgeleverde bouwvergunningen sinds 2002


In 2011 zijn in België 4.115 bouwvergunningen afgeleverd voor nieuwe woningen, eensgezinswoningen en appartementen. Dat zijn er 11,3% minder dan in 2010. Ook voor renovaties is het aantal afgeleverde bouwvergunningen gedaald. 27.145 vergunningen is 5,9% minder dan in het voorgaande jaar.

ScreenShot003

ScreenShot004

In Vlaanderen zijn in 2011 12,9% minder vergunningen afgeleverd voor de bouw van nieuwe woningen (30.215 t.o.v. 34.699 in 2010). Voor renovatie van woningen zijn 16.459 vergunningen afgeleverd of 8,8% minder dan in het jaar ervoor.

ScreenShot001

ScreenShot002

De oorzaken van deze daling van het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woningen en voor renovaties zijn niet ver te zoeken: een aantal belangrijke steunmaatregelen van de overheid zijn afgelopen (i.c. de tijdelijke btw-verlaging tot 6% op sloop en heropbouw in gans België en op een schijf van 50.000 euro voor de bouw van een nieuwe woning) en de daaropvolgende dip wordt versterkt door de economische situatie. 

De renovatiemarkt doet het desondanks de crisis aanzienlijk beter dan de nieuwbouw. Heel wat mensen willen hun woning moderniseren, het comfort verhogen en vooral ook energie-efficiënter maken. Voor heel wat van deze investeringen is geen vergunning nodig en deze werken zien we dan ook niet weerspiegeld in de vergunningencijfers.